settings icon
share icon
Pitanje

Kako dijeliti svoje kršćansko svjedočanstvo?

Odgovor


Učinkovito svjedočanstvo je ono koje prenosi ujedno vaše vlastito iskustvo i Kristovo evanđelje, tako da netko drugi dobije informacije o procesu spasenja. (1) Započnite sa zapisivanjem pojedinosti o tome kako ste povjerovali u Krista da vas spasi. Odgovaranje na sljedeća pitanja vam može pomoći: a) Tko mi je rekao za Krista? b) Koji su me događaji naveli da se pouzdam ili povjerujem u Krista? c) Kada sam se pouzdao u Krista? d) Gdje sam bio kad sam prvi put povjerovao? e) Kako mi je vjera u Krista donijela blagoslov?

(2) Zatim napišite ovo na način da zvuči dobro kao priča. Pokušajte biti što sažetiji. Za cilj pokušajte svesti duljinu svog svjedočanstva tako da ga možete učinkovito podijeliti u tri ili manje minuta.

(3) Obavezno uključite odgovarajuće stihove u svoje svjedočanstvo. Sjetite se da je Pismo autoritativno jer je Božja Riječ. Za primjer, vaše bi svjedočanstvo trebalo uključivati činjenicu da ste postali svjesni kako ste zbog grijeha odvojeni od Boga (Rimljanima 3,23), spoznaju da ćete vječnost provesti odvojeni od Boga ako ne primite oproštenje (Rimljanima 6,23), razumijevanje da je Bog poslao svog jedinog savršenog Sina Isusa da umre i plati za vaš grijeh (Rimljanima 5,8), i konačno vaše primanje oproštenja pouzdajući se samo u Kristovo plaćanje za grijeh (Djela 16,31).

Kao primjer slijedi moje svjedočanstvo kako sam se pouzdao u Krista kao svog Spasitelja.

Iako sam kao dijete i tinejdžer razgovarao s pastorom tri ili četiri puta o tome kako bih mogao otići u nebo kad umrem, nikada nisam stvarno shvatio Kristovo evanđelje dok nisam postao odrasli mladić u svojim srednjim 20-im. U sljedećih nekoliko godina počeo sam čitati Bibliju, slušao na televiziji nekoliko dobrih konzervativnih biblijskih učitelja i raspravljao o onome što sam s čuo s kršćanima na poslu. Kroz to sam shvatio da sam grešnik odvojen od Boga i zaslužio da zauvijek budem odvojen od Boga. To se temeljilo na Rimljanima 3,23: „Jer svi sagriješiše te su lišeni slave Božje", te Rimljanima 6,23: „Jer plaća je grijeha smrt." Također sam shvatio da me Bog toliko voli da je poslao svoga Sina Isusa, a Isus je došao na zemlju specifično da umre za moje grijehe (i grijehe čitavog svijeta) kako bi mi moglo biti oprošteno (Rimljanima 5,8; Ivan 3,16).

Napokon sam shvatio da ne postoji način da budem dovoljno dobar ili zaradim svoj put u nebo. Rimljanima 3,10 kaže da nema nikoga koji čini dobro, a Efežanima 2,8-10 izjavljuje da je spasenje dar Božji, ne nešto zarađeno, već primljeno samo po vjeri, a to je jednostavno pouzdanje ili potpuno oslanjanje na Kristovu smrt, ukop i uskrsnuće kao cijenu za moj grijeh. Nakon što sam shvatio ove istine iz Svetog pisma, imao sam osjećaj sigurnosti da, budući da nisam mogao zaraditi svoje spasenje, ne mogu ga ni izgubiti, jer je to dar od Boga.

Osjećao sam veliko olakšanje u spoznaji da mi je oprošteno i da je Bog na mojoj strani i uvijek želi ono što je najbolje za mene. Otkako sam započeo svoj život s Kristom, On me snagom Duha Svetoga koji živi u mom srcu i dalje posvećuje kroz svoju Riječ i svoje djelo u mom životu. Taj oprost i sigurnost koje imam od Boga mogu biti i vaši ako se pouzdate samo u Krista za oproštenje svojih grijeha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako dijeliti svoje kršćansko svjedočanstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries