settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o demonskom ugnjetavanju?

Odgovor


Postoje snažni biblijski dokazi da kršćani ne mogu biti opsjednuti demonom. Prema tome, postavlja se pitanje o tome kakav utjecaj/vlast mogu demoni imati nad kršćaninom. Mnogi učitelji Biblije opisuju demonski utjecaj na kršćanina kao „demonsko ugnjetavanje“ kako bi ga razlikovali od opsjednuća.

Biblija kaže da đavao želi prožderati (1. Petrova 5:8), a Sotona i njegovi demoni snuju „lukavstva“ protiv kršćana (Efežanima 6:11). Kao što je Sotona pokušao učiniti Isusu (Luka 4:2), demonske sile pokušat će nas navesti na grijeh i suprotstavit će se našim pokušajima da poslušamo Boga. Ukoliko kršćani dopuste demonima da uspiju u tim napadima, dolazi do ugnjetavanja. Demonsko ugnjetavanje događa se onda kada demon trenutno ima pobjedonosnu moć nad kršćaninom, uspješno ga kušajući na grijeh i sprječavajući njegovu sposobnost da služi Bogu sa snažnim svjedočanstvom. Nastavi li kršćanin dozvoljavati demonsko ugnjetavanje u svome životu, ono se može povećati do te mjere kada demon ima jako snažan utjecaj nad kršćaninovim mislima, ponašanjem i duhovnošću. Kršćani koji ustraju u nekom grijehu, otvaraju se sve većem i većem ugnjetavanju. Priznanje grijeha i pokajanje nužni su za obnovu zajedništva s Bogom, koji može skršiti silu demonskog utjecaja. Apostol Ivan nas je izvanredno ohrabrio u tom području: „Znamo da nijedan koji je rođen od Boga ne živi u grijehu, nego ga Rođeni od Boga čuva, i Zli ga ne može dohvatiti.“ (1. Ivanova 5:18).

Kršćaninu je uvijek dostupna snaga za pobjedu i slobodu od demonskog ugnjetavanja. Ivan izjavljuje: „veći (je) onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu“ (1. Ivanova 4:4). Sila Svetoga Duha koji prebiva u kršćaninu (Rimljanima 8:9) uvijek je dostupna da nadvlada demonsko ugnjetavanje. Ni jedan demon, pa čak ni sam Sotona, ne može kršćanina spriječiti da se preda Svetom Duhu i time nadvlada bilo kakvo i svako demonsko ugnjetavanje. Petar vjernike ohrabruje da se odupru đavlu „čvrsti u vjeri“ (1. Petrova 5:9). Biti čvrst ili stamen u vjeri znači oslanjati se na silu Svetoga Duha, kako bi se uspješno oduprlo demonskom utjecaju. Vjera se izgrađuje kroz sredstva milosti: hranjenjem Božjom riječju, ustrajnom molitvom i pobožnim zajedništvom. Osnaživanje naše vjere tim sredstvima osposobljava nas da uzmemo štit vjere s kojim možemo „ugasiti sve goruće strijele Zloga“ (Efežanima 6:16).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o demonskom ugnjetavanju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries