settings icon
share icon
Pitanje

Kako se demonske utvrde mogu nadvladati?

Odgovor


Prije nego što se demonske utvrde mogu nadvladati, trebali bismo točno razumjeti što su demonske utvrde. Riječ „utvrda" pojavljuje se samo jednom u Novom zavjetu (2. Korinćanima 10,4), a grčka riječ prevedena „utvrda" znači „utvrđenje poput dvorca." U ovom stihu apostol Pavao daje upute crkvi u Korintu o tome kako se boriti protiv i „obarati mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga" (2. Korinćanima 10,5). To ne čine pomoću svjetskog oružja, već „božanskom moći." Uznositi argumenti i mišljenja rezultat su ponosa i zla i ispraznih imaginacija, samih utvrda u kojima obitavaju demoni. To je, dakle, suština demonskog rata – Božja snaga da nadvlada utvrde demona.

U Efežanima 6,10-18, Pavao opisuje resurse koje Bog stavlja na raspolaganje svojim sljedbenicima – opremu Božju. Ovdje nam se govori kako u stavu poniznosti i ovisnosti moramo koristiti Božje resurse. Imajte na umu da se moramo jačati „u Gospodinu" i „u moći snage njegove." Ne borimo se protiv demonskih utvrda u vlastitoj snazi. Štitimo se s prvih pet komada obrambenog oklopa i držimo jedno napadačko oružje – mač Duha koji je Riječ Božja. Sve to radimo „svakovrsnom molitvom i prošnjom… molitvom za sve svete" (s. 18). U Efežanima 6,12-13 Pavao piše: „Jer nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastī, protiv vladarā tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga uzmite svu bojnu opremu Božju, da se mognete oprijeti u dan zli te se, izvršivši sve, održati."

Jedna navika koju svaki vjernik treba razviti jest fokusiranje na Efežanima 6,10-18 i svakodnevno „duhovno odijevanje". Inače bi bio dug put do pobjede nad đavlom i njegovim shemama. Ovdje Pavao kaže da, dok hodamo u tijelu (živimo i dišemo u ovom ljudskom tijelu), ne ratujemo po tijelu (ne možemo se duhovno boriti tjelesnim oružjem). Umjesto toga, dok se fokusiramo na resurse i oružja duhovne snage, možemo vidjeti kako nam Bog daje pobjedu. Nijedna demonska utvrda ne može se održati protiv kršćanina koji moli i nosi punu opremu Božju, boreći se s Riječju Božjom i ojačan Njegovim Duhom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako se demonske utvrde mogu nadvladati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries