settings icon
share icon
Pitanje

Mogu li se demoni vezati uz nežive predmete?

Odgovor


Nema biblijske podrške ideji da se demoni mogu vezati uz fizičke predmete. To vjerovanje, u suštini, pripada praznovjernim običajima i okultnim vjerovanjima koje nalazimo u animističkim kulturama i među onima koji se bave okultnim.

Neki tvrde da stihovi poput Djela 19:19, gdje su negdašnji vračari spaljivali svoje knjige o magiji, dokazuju da predmeti mogu imati demone. Međutim, taj odlomak to ne tvrdi. Vjerojatnije je da su ti novi vjernici spaljivali svoje knjige o magiji kako bi spriječili laži, te da bi time pokazali da sada vjeruju u Isusa.

Biblija sadrži priče o demonima koji su nanosili bol ili opsjedali nevjernike. No, u njoj ne nalazimo priče o tome da se demoni vežu uz predmete, a niti nas Biblija na to upozorava. Okultni običaji mogu privući zle duhove, a budući da se predmeti koriste u te svrhe, može se činiti kao da su demoni privučeni time predmetima. Međutim, to ne znači da se demoni nalaze u tim predmetima. Njih zapravo privlače sama okultna djela. Kada se ljudi koji su se bavili okultnim obrate Kristu, često im se savjetuje da se riješe svojih okultnih knjiga i predmeta, ali ne zato što ti predmeti u sebi imaju demone, nego zato što bi te knjige ili predmeti služili kao izvor iskušenja u budućnosti.

Oni koji vjeruju u Krista ne trebaju se bojati demona, iako trebamo biti budni i oprezni zbog njihovih iskušenja (1. Petrova 5:8). Ključno je pokoriti se Bogu i svakodnevno živjeti u Kristovoj istini: „Prema tome, pokorite se Bogu! Oduprite se đavlu, pa će pobjeći od vas“ (Jakovljeva 4:7). Oni koji su se pouzdali u Krista ne trebaju se bojati, kao što je apostol Ivan objasnio: „Vi ste, dječice, od Boga i vi ste ih (Sotonu i njegove lažne proroke“ (1. Ivanova 4:4).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Mogu li se demoni vezati uz nežive predmete?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries