settings icon
share icon
Pitanje

Što je Davidov savez?

Odgovor


Davidov savez odnosi se na Božja obećanja Davidu preko proroka Natana, a nalazi se u 2. Samuelovoj 7 i kasnije sažeto u 1. Ljetopisima 17,11-14 i 2. Ljetopisima 6,16. Ovo je bezuvjetni savez sklopljen između Boga i Davida kojim Bog obećava Davidu i Izraelu da će Mesija (Isus Krist) doći iz roda Davidova i plemena Judina i uspostaviti kraljevstvo koje će trajati vječno. Davidov savez je bezuvjetan jer Bog ne postavlja nikakve uvjete poslušnosti prilikom njegova ispunjenja. Sigurnost danih obećanja počiva samo na Božjoj vjernosti i uopće ne ovisi o Davidovoj ili Izraelovoj poslušnosti.

Davidov savez koncentrira se na nekoliko ključnih obećanja koja su data Davidu. Prvo, Bog iznova potvrđuje obećanje zemlje kojeg je dao u prva dva saveza s Izraelom (Abrahamski i Palestinski savez). To obećanje vidi se u 2. Samuelovoj 7,10: „I odredit ću mjesto svojemu puku Izraelu i posadit ću ga da prebiva na svojemu mjestu, da više ne mora lutati; i sinovi bezakonja neće ga više mučiti kao ono prije." Bog tada obećava da će ga Davidov sin naslijediti kao kralj Izraela i da će taj sin (Salomon) izgraditi hram. To se obećanje vidi u 2. Samuelovoj 7,12-13: „Podići ću ti potomka nakon tebe, koji će izaći iz utrobe tvoje, i utvrdit ću kraljevstvo njegovo. On će sagraditi dom imenu mojemu, a ja ću utvrditi prijestolje kraljevstva njegova dovijeka."

Ali tada se obećanje nastavlja i proširuje: „A ja ću utvrditi prijestolje kraljevstva njegova dovijeka" (2. Samuelova 7,13), te „tvoj dom i kraljevstvo tvoje dovijeka će trajati pred tobom; prijestolje tvoje utvrdit će se dovijeka" (16. stih). Ono što je započelo kao obećanje da će Davidov sin Salomon biti blagoslovljen i sagraditi hram pretvara se u nešto drugo – obećanje o vječnom kraljevstvu. Još jedan Davidov sin vladat će zauvijek i izgraditi trajni Dom. Ovo se odnosi na Mesiju, Isusa Krista, nazvanog Davidov sin u Mateju 21,9.

Obećanje da će Davidov „dom", „kraljevstvo" i „prijestolje" biti uspostavljeni zauvijek je značajno jer pokazuje da će Mesija doći od Davidova roda i da će uspostaviti kraljevstvo u kojem će kraljevati. Savez se sažima riječima „dom", obećavajući dinastiju u Davidovu rodu; „kraljevstvo", odnoseći se na narod kojim upravlja kralj; „prijestolje", naglašavajući autoritet kraljeve vladavine; i „dovijeka", naglašavajući vječnu i bezuvjetnu prirodu ovog obećanja Davidu i Izraelu.

Ostale reference na Davidov savez nalaze se u Jeremiji 23,5; 30,9; Izaiji 9,7; 11,1; Luki 1,32. 69; Djelima 13,34; i Otkrivenju 3,7.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je Davidov savez?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries