settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o davanju siromašnima?

Odgovor


I u Starom i u Novom zavjetu vidimo Božju želju da Njegova djeca pokažu suosjećanje prema siromašnima i potrebitima. Isus je rekao da će siromašni uvijek biti s nama (Matej 26,11; Marko 14,7). Također je rekao da oni koji pokazuju milosrđe prema siromašnima, bolesnima i potrebitima zapravo služe Njemu osobno (Matej 25,35-40) i bit će nagrađeni u skladu s tim.

Nema sumnje da je siromaštvo rašireno i razorno. Božji narod ne može biti ravnodušan prema onima koji su u potrebi, jer su Njegova očekivanja od nas u pogledu brige za siromašne protkana kroz cijelo Sveto pismo. Na primjer, pogledajte Gospodinove riječi o dobroti kralja Jošije u Jeremiji 22,16: „Dosuđivao je parnicu ubogome i potrebitome, i tada mu je bilo dobro: nije li to bilo da se mene poznaje?' govori GOSPODIN.“ I Mojsije je uputio svoj narod kako da postupa sa siromašnima i potrebitima: „Svakako mu daj, i neka ti se ne žalosti srce kada mu daješ; jer zbog toga će te GOSPODIN, Bog tvoj, blagosloviti u svim tvojim poslovima i u svemu k čemu pružiš svoju ruku“ (Ponovljeni zakon 15,10). Ovaj osjećaj je savršeno obuhvaćen u Izrekama 14,31: „...onaj tko [Boga] časti, milosrdan je ubogome.“

Prvi dio Izreka 14,31 kaže: „Onaj tko tlači siromaha, pogrđuje Tvorca njegova.“ Izreke su zapravo pune stihova koji jasno pokazuju da Bog voli siromašne i da se vrijeđa kada ih Njegova djeca zanemaruju (Izreke 17,5; 19,17; 22,2. 9. 16. 22-23; 28,8; 29,7; 31,8-9). Posljedice ignoriranja nevolje siromaha također se jasno navode u Izrekama: „Onaj tko zatvara uši na vapaje siromaha i sâm će vapiti, ali neće biti uslišan“ (Izreke 21,13). I obratite pažnju na snažan jezik u Izrekama 28,27: „…onaj tko svoje oči pokriva [pred siromasima], imat će mnoga prokletstva.“ Među mnogim grijesima Sodome opisanim u Postanku 1 još stoji: „…uznositost, izobilje kruha i obilje besposlenosti bijaše u njoj i u njezinim kćerima, i nije krijepila ruku ubogu i potrebitu“ (Ezekiel 16,49).

Novi zavjet jednako je jasan u pogledu toga kako se trebamo brinuti za siromašne. Jedan stih koji lijepo sažima naše očekivano milosrđe nalazi se u prvoj Ivanovoj poslanici: „Ali onaj tko ima dobra ovoga svijeta pa vidi svoga brata u potrebi i zatvori pred njim svoje srce, kako ljubav Božja prebiva u njemu? Dječice moja, nemojmo ljubiti riječju, ni jezikom, nego djelom i istinom“ (1. Ivanova 3,17-18). Jednako je važan i Matej 25,31-46. Sud koji se ovdje opisuje prethodi Kristovoj tisućugodišnjoj vladavini i često se naziva „sudom nad narodima“, u kojoj će oni okupljeni prije Krista biti podijeljeni u dvije skupine – ovce s Njegove desne strane i jarce s Njegove lijeve strane. Oni s lijeve strane bit će poslani u „oganj vječni pripravljen za đavla i njegove anđele“ (s. 41), dok će oni s desne strane primiti svoju vječnu baštinu (s. 34). Međutim, vrijedan je pažnje jezik kojim se Krist služi obraćajući se tim odvojenim skupinama. Ovce se uglavnom pohvaljuju jer se brinu za siromašne, bolesne, zatočene i ranjive. S druge strane, jarčevi se kude zbog nedostatka brige i djelovanja prema njima. Kada ga pravednici pitaju kada su to učinili, Krist odgovara: „Što god niste učinili jednomu od ovih najmanjih, to niste ni meni učinili.“

Ne smijemo ovo pogrešno protumačiti kao da su dobra djela ovaca uključena u njihovo spasenje, već su ta dobra djela bila „plod“ ili dokaz da su spašeni milošću (Efežanima 2,8-10), što dodatno dokazuje da će predanost Kristu doista biti popraćena nepobitnim dokazima promijenjenog života. Zapamtite, stvoreni smo da činimo dobra djela, koja je Bog unaprijed pripremio za nas, a „dobra djela“ o kojima Krist govori u Mateju 25 uključuju brigu o siromašnima i patnicima.

Jakovljeva 2,26 kaže: „Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djela mrtva.“ Jakov je također napisao: „Ali budite izvršitelji riječi, a ne samo slušatelji zavaravajući sami sebe“ (Jakovljeva 1,22). Slično, Ivan je rekao: „Onaj tko tvrdi: 'Poznajem ga', a ne drži njegove zapovijedi, lažljivac je i u njemu nema istine… Onaj tko kaže da u njemu ostaje, mora i sâm hoditi onako kao što je on hodio“ (1. Ivanova 2,4. 6). I riječi samog Krista: „Ako me ljubite, držite moje zapovijedi“ (Ivan 14,15).

Božja Riječ daje nam uvid u Njegovo srce za siromašne i upute kako se trebamo brinuti za njih. Ako uistinu imamo vjeru u Isusa, moramo također dijeliti Njegovu brigu za siromašne. Isus nam je zapovjedio da volimo jedni druge (Ivan 13,34-35). A koji je bolji način da se pokaže ljubav, dobrota i suosjećanje Isusa Krista od pružanja ruke „najmanjim od ovih“ među nama?

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o davanju siromašnima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries