settings icon
share icon
Pitanje

Što su duhovni darovi riječi mudrosti i riječi spoznaje?

Odgovor


Postoje tri popisa duhovnih darova u Bibliji (Rimljanima 12,6-8; 1. Korinćanima 12,4-11; i 1. Korinćanima 12,28), ali samo jedan od njih spominje darove koji se nazivaju riječ mudrosti i riječ spoznaje (1. Korinćanima 12,8). Postoji mnogo konfuzije u vezi toga što su ta dva dara. Možda je najbolji pristup tome da se opiše što ti darovi nisu.

Neki karizmatici/pentekostalci smatraju da su riječ spoznaje i riječ mudrosti duhovni darovi kada Duh Sveti govori od jednoga vjernika do drugog, dajući otkrivenje o odlukama ili situaciji. Oni koji na taj način koriste ove darove često kažu nešto u smislu: „Imam riječ od Gospodina za tebe." Pri tome tvrde da govore u ime Boga i tvrde da se njihove riječi trebaju strogo poslušati.

Ovo razumijevanje darova riječi spoznaje i riječi mudrosti opasno graniči s negiranjem učenja o dostatnosti Biblije. Ako Bog nastavlja otkrivati svoju volju i mudrost kroz posebnu objavu pojedincima, može li onda Njegova Riječ biti uistinu dovoljna „da čovjek Božji bude potpun, opremljen za svako dobro djelo" (2. Timoteju 3,17 VB)? Je li nam Bog doista dao sve što nam je potrebno za život i pobožnost (2. Petrova 1,3) ako tražimo od drugih pojedinaca da nam daju posebno otkrivenje od Boga? To ne znači da Bog nikada ne koristi drugu osobu da nam govori, ali ako često trebamo izravne poruke od Boga kroz druge ljude kako bismo živjeli svoj život, je li Božja Riječ doista dovoljna kao što izjavljuje?

Dakle, ako riječ mudrosti i riječi spoznaje nisu proročki/otkrivajući darovi, što onda jesu? Sa sigurnošću znamo jedno: Duh daje ove darove da izgradi Kristovo tijelo „na zajedničku korist" (1. Korinćanima 12,7). Rasulo koje se tako često događa u crkvama koje prakticiraju riječ spoznaje i riječ mudrosti kao darove otkrivenja očito nije na zajedničku korist. Zbunjujuće, nebulozne i ponekad proturječne „riječi od Gospodina" ne dolaze od Boga, jer On nije Bog nereda ili poremećaja (1. Korinćanima 14,33). Niti nastoje izgrađivati kršćane; naprotiv, nastoje uzrokovati podjelu i svađu u tijelu. Često se darovi riječ spoznaje i/ili riječ mudrosti koriste za stjecanje moći i utjecaja nad drugim ljudima kako bi postali ovisni o onome tko tvrdi da posjeduje te darove. Zlouporaba ovih dvaju darova jasno nije od Boga.

Imajući to na umu, nudimo ove definicije riječi spoznaje i riječi mudrosti kao duhovnih darova:

Riječ mudrosti – Činjenica da se ovaj dar opisuje kao „riječ" mudrosti ukazuje da je riječ o govornom daru. Ovaj dar opisuje nekoga tko može shvatiti i izgovoriti biblijsku istinu na takav način da ju vješto primjenjuje u životnim situacijama sa svim razlučivanjem.

Riječ spoznaje – Također govorni dar koji uključuje razumijevanje istine s uvidom koji dolazi samo otkrivenjem od Boga. Oni koji imaju dar spoznaje razumiju duboke Božje stvari i otajstva Njegove Riječi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su duhovni darovi riječi mudrosti i riječi spoznaje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries