settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar razlučivanja duhova?

Odgovor


Dar razlučivanja duhova, ili „razlikovanja" duhova, jedan je od darova Duha Svetoga opisanog u 1. Korinćanima 12,4-11. Kao i sve darove, dar razlučivanja duhova daje Duh Sveti, koji razdjeljuje ove darove vjernicima za služenje u tijelu Kristovu. Svaki vjernik je duhovno osposobljen za određenu službu, ali nema mjesta za samoodređenje. Duh raspodjeljuje duhovne darove prema Božjem suverenitetu i u skladu s Njegovim planom izgradnje Kristovog tijela. On daje svoje darove „kako hoće" (1. Korinćanima 12,11).

Kada je riječ o daru razlučivanja duhova, svaki nanovorođeni vjernik ima određenu količinu razlučivanja, koja raste kako vjernik sazrijeva u Duhu. U Hebrejima 5,13-14 čitamo da vjernik koji je sazrio i nije više dijete u Kristu na mlijeku Riječi, može raspoznavati i dobro i zlo. Zreli vjernik osnažen je Duhom Božjim kroz Sveto pismo i može razlučiti između dobra i zla; tim više, može razlikovati ono što je dobro od onog što je bolje. Drugim riječima, svaki nanovorođeni vjernik koji se odlučuje usredotočiti na Božju Riječ duhovno je razborit.

Međutim, postoje neki vjernici koji imaju duhovni dar raspoznavanja duhova – to jest od Boga danu sposobnost razlikovanja između istine Riječi i prijevarnih nauka koje promiču demoni. Sve nas se potiče da budemo duhovno razboriti (Djela 17,11; 1. Ivanova 4,1), ali nekima je u Kristovom tijelu dana jedinstvena sposobnost uočavanja doktrinarnih „krivotvorina" koje su zarazile crkvu još od prvog stoljeća. Ovo razlučivanje ne uključuje mistične, izvanbiblijske objave ili glas od Boga. Umjesto toga, duhovno razboriti vjernici su toliko upoznati s Božjom Riječju da odmah prepoznaju što joj se protivi. Oni ne primaju posebne poruke od Boga; već koriste Riječ Božju za „ispitivanje duhova" kako bi vidjeli koji su u skladu s Bogom, a koji mu se protive. Duhovno razboriti nastoje „ispravno razlagati" (2. Timoteju 2,15) Riječ Božju.

Postoje različiti darovi u opremanju Kristovog tijela, ali te su različitosti namijenjene za usavršavanje i izgradnju toga tijela kao cjeline (Efežanima 4,12). A uspjeh tog tijela ovisi o svim dijelovima tijela koji vjerno ispunjavaju svoje zadaće za koje ih je Bog osposobio. Nijedan duhovni dar se ne bi smio koristiti za dominaciju nad drugima ili tvrdnju da imamo posebno pomazanje od Boga. Naprotiv, ljubav Božja treba voditi našu uporabu duhovnih darova za međusobnu izgradnju u Gospodinu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar razlučivanja duhova?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries