settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar predvođenja?

Odgovor


Biblija govori o crkvenim sredstvima za obavljanje zadataka, razvoj lokalne zajednice, služenje potrebama zajedništva, te pomaganje da se uspostavi zajednica. Biblija opisuje ta sredstva kao duhovne darove, od kojih je jedan dar predvođenja. Duhovni dar predvođenja u lokalnoj crkvi javlja se u dva stiha, Rimljanima 12,8 i 1. Korinćanima 12,28. Grčka riječ prevedena „predvođenje" ili „upravljanje" u ovim stihovima označava onoga koji je postavljen nad drugima ili koji predsjedava ili upravlja ili pristupa situaciji s marljivošću i brigom. U 1. Solunjanima 5,12 riječ se koristi za službenike općenito: „Molimo vas, braćo, prepoznajte one koji se trude među vama i nad vama su u Gospodinu i opominju vas" (I. Vrtarić). Ovdje se riječ prevodi „nad vama".

Sve raste i pada s vodstvom. Što su vještija i učinkovitija vodstva, organizacija bolje upravlja i ima veći potencijal rasta. U Rimljanima 12,8 riječ „predstojnik" označava brigu i marljivost u odnosu na lokalnu crkvu. Predstojnik treba pristupati sa stalnom marljivošću svom poslu – paziti na stado i biti spreman žrtvovati osobnu udobnost kako bi se brinuo za ovce u potrebi.

Postoji nekoliko obilježja onih s duhovnim darom predvođenja. Prvo i najvažnije, oni prepoznaju da je njihov položaj poziv od Gospodina i pod Njegovim vodstvom. Shvaćaju da nisu apsolutni vladari, već su sami podložni Onome koji je nad svima, Gospodinu Isusu koji je Glava crkve. Prepoznavanje svog mjesta u hijerarhiji upravljanja Kristovim tijelom sprječava darovite vođe da podlegnu ponosu ili osjećaju pravo na nešto. Istinski daroviti kršćanski vođa priznaje da je samo Kristov rob i sluga onih koje predvodi. Apostol Pavao priznaje taj stav kad govori o sebi kao „slugi Isusa Krista" (Rimljanima 1,1). Poput Pavla, nadareni vođa priznaje da ga je Bog pozvao na tu poziciju; nije pozvao samoga sebe (1. Korinćanima 1,1). Slijedeći Isusov primjer, daroviti vođa također živi na način da služi onima koje predvodi, a ne da oni služe njemu ili da gospodari nad njima (Matej 20,25-28).

Jakov, polubrat Gospodina Isusa, imao je dar predvođenja dok je vodio crkvu u Jeruzalemu. I on se nazivao „slugom Boga i Gospodina Isusa Krista" (Jakovljeva 1,1). Jakov je pokazao još jednu kvalitetu duhovnog vodstva – sposobnost da potakne ljude na pravedno, biblijsko i pobožno razmišljanje o svim pitanjima. Na Jeruzalemskom vijeću, Jakov se bavio spornim pitanjem kako se odnositi prema poganima koji su povjerovali u Isusa Krista. „A nakon što oni ušutješe, odgovori Jakov govoreći: 'Ljudi, braćo, poslušajte me! Šimun je izložio kako je Bog još isprva pohodio pogane da uzme između njih puk imenu svojemu'" (Djela 15,13 -14 VB). S tom otvorenom izjavom, Jakov je predvodio delegate da razmišljaju jasno i biblijski, omogućivši im da dođu do ispravne odluke po ovom pitanju (Djela 15,22-29).

Kao pastiri Božjeg naroda, nadareni vođe vladaju s marljivošću i posjeduju sposobnost razlikovanja pravih duhovnih potreba od „osjećajnih" potreba. Vode druge ka zrelosti u vjeri. Kršćanski vođa vodi ljude da rastu u svojoj sposobnosti prepoznavanja za sebe ono što dolazi od Boga naspram onoga što je društveno ili privremeno. Slijedeći Pavlov primjer, riječi crkvenih vođa nisu „mudre i uvjerljive" s gledišta ljudske mudrosti, nego su ispunjene silom Duha Svetog, vodeći i ohrabrujući druge da oslone svoju vjeru na tu silu (1. Korinćanima 2,4-6). Cilj darovitog vođe jest čuvanje i predvođenje onih koje vodi „dok svi ne dospijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove" (Efežanima 4,13 VB).

Duhovni dar predvođenja Bog daje muškarcima i ženama koji će pomoći crkvi da raste i napreduje više od sadašnje generacije. Bog nije dao dar predvođenja da uzvisuje ljude, već da proslavi sebe dok vjernici koriste Njegove darove u vršenju Njegove volje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar predvođenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries