settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar poučavanja?

Odgovor


Duhovni dar poučavanja jedan je od darova Duha Svetoga (Rimljanima 12,6-8; 1. Korinćanima 12,28; Efežanima 4,1-12). To je dar koji daje Duh Sveti, omogućujući osobi da učinkovito prenosi biblijske istine drugima. Najčešće, ali ne uvijek, koristi se u kontekstu lokalne crkve. Dar poučavanja uključuje analizu i naviještanje Božje Riječi, objašnjavajući značenje, kontekst i primjenu u životu slušatelja. Nadareni učitelj je onaj koji ima jedinstvenu sposobnost da jasno poučava i prenosi znanje, osobito doktrine vjere i biblijske istine.

Bog je dao duhovne darove kako bi izgradio svoju crkvu. Pavao je poučavao crkvu u Korintu da se zalaže za izgradnju Kristove crkve, govoreći im: „Tako i vi, budući da čeznete za duhovnim darovima, nastojte obilovati onima za izgradnju crkve" (1. Korinćanima 14,12 VB). Duhovni dar (charismata na grčkom) je nadnaravna, Bogom dana sposobnost obavljanja službe za izgradnju Kristova tijela. Bog ga milostivo daje i ne može se zaslužiti. Iako se duhovni dar može razvijati, ipak zahtijeva nadnaravnu sposobnost da ga se prakticira. Jedan od tih darova je poučavanje.

Grčka riječ za „poučavanje" je didaskalos, što znači „davati pouke". Vidimo primjere poučavanja kroz cijelu Bibliju. Sam Isus je bio Veliki Učitelj i zapovjedio je svojim učenicima: „Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, učeći ih držati sve što sam vama zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Matej 28,19-20). Isus je zapovjedio svojim učenicima da poučavaju nove učenike sve što im je zapovjedio, učeći ih ujedno nauk i sveto življenje. Kristovi službenici ne smiju poučavati ljudske zapovijedi ili bilo kakve vlastite ili tuđe uredbe, nego samo ono što je Krist naredio.

Postoji nekoliko konteksta u kojima se može koristiti dar poučavanja: nedjeljne škole, Biblijske škole, fakulteti, seminari i proučavanja Biblije kod kuće. Osoba s darom može poučavati pojedince ili skupine. Osoba s prirodnim talentom poučavanja može učiti o bilo čemu, ali osoba s duhovnim darom poučavanja uči sadržaj Biblije. Može poučavati poruku knjige kao cjelokupnu knjigu ili ju podijeliti na pojedinačne odlomke ili stihove. Niti jedan novi materijal ne potječe od osobe s darom poučavanja. Učitelj jednostavno objašnjava ili izlaže značenje biblijskog teksta.

Poučavanje je nadnaravni dar Duha Svetoga. Osoba bez ovog dara može razumjeti Bibliju onako kako čuje ili čita, ali ju ne može objasniti kao osoba s darom. Iako se može razvijati, duhovni dar poučavanja nije nešto što se može naučiti ili steći poput fakultetske diplome. Osoba s doktoratom koja nema dar poučavanja neće moći izlagati Bibliju kao osoba bez diplome koja ima dar poučavanja.

U Efežanima 4,11-12, Pavao navodi temeljne darove za izgradnju lokalne crkve. Darovi se daju za izgradnju Kristova tijela. U stihu 11 učitelji su povezani s pastorima. To ne znači nužno jedan dar, ali podrazumijeva da je pastor također učitelj. Grčka riječ za pastora je poiemen, što znači „pastir". Pastor je onaj koji brine za svoj narod na isti način na koji pastir brine za svoje ovce. Kao što pastir hrani svoje ovce, pastor također ima odgovornost podučavati svoj narod duhovnom hranom Božje Riječi.

Crkva se izgrađuje upotrebom dara poučavanja dok ljudi slušaju Božju Riječ i čuju što znači i kako ju primjenjivati u vlastitom životu. Bog je podigao mnoge s ovim darom kako bi izgradio ljude u njihovoj vjeri i omogućio im da rastu u svoj mudrosti i znanju (2. Petrova 3,18).

Kako kršćani mogu znati imaju li dar poučavanja? Moraju početi tražiti Boga za prilike poučavanja u nedjeljnoj školi ili proučavanju Biblije pod autoritetom i vodstvom nadarenog učitelja. Ako otkriju da mogu objasniti značenje Biblije, a drugi reagiraju dobro, vjerojatno imaju taj dar i trebaju od Boga tražiti daljnje prilike korištenja i razvijanja svog dara.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar poučavanja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries