settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar pomoći?

Odgovor


Duhovni dar pomoći nalazi se u jednom od popisa duhovnih darova u Bibliji. Grčka riječ prevedena „pomoći" u 1. Korinćanima 12,28 nalazi se samo na tom mjestu u Novom zavjetu; stoga je točno značenje dara pomoći pomalo nejasno. Riječ prevedena „pomoći" znači doslovno „olakšati, pomoći, sudjelovati i/ili podržati". Oni s darom pomoći su oni koji mogu pomoći ili služiti drugima u crkvi sa suosjećanjem i milošću. Ovaj dar ima široki raspon primjena, od pomaganja pojedincima s dnevnim poslovima do pomaganja u administrativnim poslovima crkve.

Pomaganje u Kristovom tijelu može imati razne oblike. Neki smatraju da je dar pomoći dan onima koji su spremni „posuditi ruku" i rade čak i zemaljske i nelagodne zadatke s duhom poniznosti i milosti. Pomagači su često oni koji volontiraju u redovitim poslovima oko crkvenih zgrada i terena, često radeći u nepoznatom okružju. Drugi vide taj dar kao služenje udovicama i starijim osobama ili obiteljima u obavljanju svakodnevnih zadataka, uz pružanje pomoći u područjima gdje je pomoć potrebna. Ti pomagači pružaju dar služenja u najširem smislu, pomažući i podržavajući Kristovo tijelo.

No možda postoji dublji smisao duhovnog dara pomoći. Budući da je to jedan od darova Duha Svetoga, od kojih su svi dani za izgradnju Kristovog tijela, duhovni je aspekt dara pomoći možda još važniji od praktičnog aspekta. Oni s duhovnim darom pomoći dobivaju jedinstvenu sposobnost prepoznavanja onih koji se bore sa sumnjama, strahovima i drugim duhovnim bitkama. Oni se odnose prema onima u duhovnoj potrebi s ljubaznom riječju, razumijevanjem i suosjećajnim ponašanjem, te jedinstvenom sposobnošću da govore biblijsku istinu u svjedočenju i ljubavi. Njihove su riječi za duhovno slabe i umorne „zlatne jabuke u srebrnim posudama" (Izreke 25,11 VB). Ti korisni kršćani mogu ublažiti tjeskobu u pritiješnjenom srcu kad veselo i pouzdano izgovaraju riječi istine i radosti.

Slavite Boga što nas tako dobro poznaje. Poznaje sve naše potrebe i izazove i daje dar pomoći posebnim osobama koje surađuju s drugima u milosrđu, milosti i ljubavi. Ovi dragocjeni sveci mogu podići srce i pomoći nositi različite terete koje ne možemo i ne trebamo nositi sami.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar pomoći?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries