settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar milosrđa?

Odgovor


U Isusovoj propovijedi na Gori, jedna od blaženstava glasi: „Blaženi milosrdnici, jer oni će zadobiti milosrđe" (Matej 5,7). Milosrđe je ono što izražavamo kada nas Bog vodi da budemo samilosni u našim stavovima, riječima i postupcima. To je više od naklonosti prema nekome; to je ljubav na djelu. Milosrđe želi odgovoriti na neposredne potrebe drugih i ublažiti patnju, usamljenost i tugu. Milosrđe se bavi fizičkim, emocionalnim, financijskim ili duhovnim krizama uz velikodušno, požrtvovno služenje. Milosrđe je prvak slabih, siromašnih, iskorištenih i zaboravljenih i često djeluje u njihovu korist.

Dobar primjer milosrđa nalazi se u Mateju 20,29-34: „I kad su izlazili iz Jerihona, pođe za njim veliko mnoštvo. I gle, dva su slijepca sjedila kraj puta. Čuvši da Isus prolazi, povikaše govoreći: 'Smiluj nam se, Gospodine, Sine Davidov!' A mnoštvo ih prekori da umuknu. No oni još jače vikahu govoreći: 'Smiluj nam se, Gospodine, Sine Davidov!' I Isus se zaustavi, pozove ih pa reče: 'Što hoćete da vam učinim?' Rekoše mu: 'Gospodine, da nam se otvore oči.' A Isus, sažalivši se, dotače se njihovih očiju i odmah progledaše oči njihove. I oni pođoše za njim" (VB). Zapazite da slijepci nisu povezivali milosrđe s osjećajem nego s djelovanjem. Njihov fizički problem bio je da nisu mogli vidjeti, pa je za njih čin milosrđa bila Kristova intervencija da povrati njihov vid. Milosrđe je više od osjećaja; uvijek slijedi akcija.

Ovaj dar ima praktičnu primjenu aktivne službe, kao i odgovornost da se iskazuje veselo (Rimljanima 12,8). Osim toga, svi smo pozvani biti milosrdni. Isus kaže u Mateju 25,40: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste." Matej 5,7 obećava milost onima koji su milosrdni prema drugima. Kao duhovno mrtvi i slijepi grešnici, nismo ništa bolji od dva slijepca iz Mateja 20. Baš kao što su potpuno bili ovisni o Kristovoj samilosti da im povrati vid, tako smo mi ovisni o Njemu da nam „pokaže milosrđe svoje i poda nam svoje spasenje" (Psalam 85,7). Ovo temeljno shvaćanje da naša nada ovisi samo o Kristovom milosrđu, a ne nekom našom zaslugom, treba nas potaknuti da slijedimo Kristov primjer samilosnog služenja i iskazivanja milosrđa prema drugima kao što je nama iskazano.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar milosrđa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries