settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar iscjeljenja?

Odgovor


Duhovni dar iscjeljenja je nadnaravna manifestacija Božjeg Duha koja čudesno donosi iscjeljenje i oslobođenje od bolesti i/ili nemoći. Božja sila uništava djelo grijeha i/ili đavla u ljudskom tijelu, kao što su iscjeljenja koja su izvodili Isus i učenici (Matej 4,24; 15,30; Djela 5,15-16; 28,8-9). Dar iscjeljenja dan crkvi prvenstveno se primjećuje u 1. Korinćanima 12, gdje su navedeni duhovni darovi.

Duhovni darovi su sile, vještine, sposobnosti ili znanje koje je Bog dao kršćanima po Duhu Svetom. Pavao kaže crkvi da je svrha duhovnih darova da se izgrađuju drugi vjernici, i u konačnici, proslavi Boga. Bog daje ove darove za svoju upotrebu, ali u korintskoj crkvi su očito bili neki statusni simbol ili se koristili za označavanje superiornosti. Zanimljivo, 1. Korinćanima 12,9 govori o „darovima" iscjeljivanja u množini, što može ukazivati na različite oblike iscjeljenja. Darovi iscjeljivanja mogu značiti vrlo široki spektar vještina ili sposobnosti. To bi mogla biti sila da se učini neko čudesno ili dramatično iscjeljenje, primjerice od hromog hodanja, ili upotreba ili razumijevanje medicine. Može čak biti i sposobnost suosjećanja i iskazivanja ljubavi prema drugima do točke iscjeljenja emocionalne povrede.

Mnogo je rasprava o uporabi duhovnog dara iscjeljenja među kršćanima. Neki vjeruju da dar iscjeljenja i neki drugi znakoviti darovi danas više nisu na snazi, dok drugi vjeruju da su čudesni darovi još uvijek u upotrebi. Naravno, sila iscjeljenja nikad nije bila u samim nadarenim osobama. Sila iscjeljenja je od Boga i samo od Boga. Iako Bog i danas liječi, vjerujemo da je Njegovo iscjeljenje kroz dar iscjeljenja prvenstveno pripadalo apostolima crkve prvoga stoljeća kako bi potvrdili da je njihova poruka od Boga (Djela 2,22; 14,3).

Bog još uvijek čini čuda. Bog još uvijek iscjeljuje ljude. Ništa ne sprječava Boga da izliječi jednu osobu kroz službu druge osobe. Međutim, čudotvorni dar iscjeljenja kao duhovni dar danas ne djeluje. Bog može svakako intervenirati na bilo koji način koji smatra prikladnim, bilo na „normalni" način ili kroz čudo. Naše je spasenje samo po sebi čudo. Bili smo mrtvi u grijehu, ali Bog je ušao u naše živote i učinio nas novim stvorenjima (2. Korinćanima 5,17). To je najveće iscjeljenje od svih.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar iscjeljenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries