settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni dar hrabrenja?

Odgovor


Dar hrabrenja ili poticaja nalazi se na Pavlovom popisu darova u Rimljanima 12,7-8. Grčka riječ koja se prevodi „hrabrenje" ili „poticanje" je paraklésis, a odnosi se na riječ paraclete. Paraklésis zapravo znači „poziv na stranu".

Paraklésis nosi ideju približavanja nekome kako bi ga se „potaknulo", „pozvalo", „ohrabrilo", „obradovalo" i „utješilo". Sve ove akcije čine dar ohrabrenja. Na primjer, Pavao je često pozivao i poticao svoje čitatelje da djeluju na nešto što je napisao. Dobar primjer je Rimljanima 12,1-2 kada Pavao poziva Rimljane da prikažu svoja tijela Bogu kao žive žrtve. Na taj bi način znali i razumjeli Božju volju.

Zanimljivo, kada je Isus razgovarao sa svojim učenicima u noći Njegova uhićenja, govorio je o Duhu Svetom kao „Pomoćniku" ili „Utješitelju" (Ivan 14,16. 26; 15,26), zbog čega se Duh Sveti ponekad naziva „Paraclete", Onaj koji dolazi da nas potakne i ohrabri.

Osoba s duhovnim darom hrabrenja može koristiti svoj dar u javnim i privatnim situacijama. Ohrabrenje je korisno u savjetovanju, učeništvu, mentorstvu i propovijedanju. Tijelo Kristovo izgrađuje se u vjeri kao rezultat službe onih koji imaju dar hrabrenja.

Dar hrabrenja ili poticaja razlikuje se od dara poučavanja u tome što se poticanje usredotočuje na praktičnu primjenu Biblije. Dok se netko s darom poučavanja fokusira na značenje i sadržaj Riječi, onaj s darom hrabrenja fokusira se na praktičnu primjenu Riječi. Osoba može govoriti drugima, u grupama i pojedinačno, s razumijevanjem, suosjećanjem i pozitivnim vodstvom. Učenje kaže: „Ovo je put kojim trebaš ići"; ohrabrenje kaže: „Pomoći ću ti da ideš tim putom." Osoba koja ima dar hrabrenja može pomoći drugoj osobi da se prebaci iz pesimizma u optimizam.

Vjerojatno najbolji biblijski primjer nekoga s darom hrabrenja je Barnaba. Njegovo pravo ime bilo je Josip, no apostoli su ga zvali „Barnaba", što znači „sin utjehe" (Djela 4,36). Vidimo Barnabu u Djelima 9,27 kako dolazi s novoobraćenikom Pavlom i upoznaje ga s crkvom na oprezu. U Djelima 13,43 Barnaba potiče vjernike da nastave u Božjoj milosti. U Djelima 15,36-41, Barnaba odabire Ivana Marka za partnera u službi, iako je Marko napustio prethodno misionarsko djelo. Drugim riječima, Barnaba je dao Marku drugu šansu. Barnaba je kroz čitavu službu pokazao dar hrabrenja, pozivajući druge na stranu kako bi im pomogao, utješio i ohrabrio ih da postanu djelotvorniji za Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni dar hrabrenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries