settings icon
share icon
Pitanje

Što se događalo u svakom pojedinom danu stvaranja?

Odgovor


Izvještaj o stvaranju nalazi se u Postanku 1–2. Jezik izvještaja iz Postanka jasno kaže da je cijelo stvorenje nastalo ni iz čega u doslovnih šest 24-satnih razdoblja, bez vremenskih razdoblja između tih dana. To je očito zbog toga što kontekst zahtijeva doslovno razdoblje od 24 sata. Događaj se opisuje na takav određeni način da se normalno, zdravorazumsko čitanje razumije kao doslovni dan: „I svjetlost Bog prozva dan, a tamu prozva noć. I bi večer, i bi jutro — dan prvi“ (Postanak 1,5 VB). Nadalje, svaka rečenica na izvornom jeziku započinje riječju „i“. To je pravilna hebrejska gramatika i ukazuje da je svaka rečenica nastala na prethodnoj izjavi, što jasno podrazumijeva da su dani bili podudarni, a ne razdvojeni nekim vremenskim razdobljem. Izvještaj iz Postanka otkriva da je Božja Riječ autoritativna i moćna. Većina Božjeg stvaralačkog djela nastala je po izgovorenoj riječi, što je još jedan pokazatelj moći i autoriteta Njegove Riječi. Pogledajmo kako je izgledao svaki dan Božjeg stvaralačkog djela:

Dan stvaranja 1 (Postanak 1,1-5)
Bog je stvorio nebo i zemlju. „Nebo“ se odnosi na sve iznad zemlje i svemir. Zemlja je stvorena, ali nije oblikovana na neki specifičan način, iako je na njoj voda. Bog tada izgovara nastanak svjetlosti. Potom odvaja svjetlost od tame, i svjetlo prozva „dan“, a tamu „noć“. Ovo se stvaralačko djelo odvija od večeri do jutra – u jednom danu.

Dan stvaranja 2 (Postanak 1,6-8)
Bog stvara nebo. Nebo formira barijeru između vode na površini i vlage u zraku. U ovom trenutku zemlja ima atmosferu. Ovo se stvaralačko djelo odvija u jednom danu.

Dan stvaranja 3 (Postanak 1,9-13)
Bog stvara kopno. Kontinenti i otoci su iznad vode. Velike vodene površine nazivaju se „morima“, a kopno je nazvano „zemljom“. Bog izjavljuje da je sve dobro.

Bog stvara sav biljni svijet, i veliki i mali. Stvara ovaj život kao samoodrživi; biljke imaju sposobnost da se reproduciraju. Biljke su stvorene u velikoj raznolikosti (mnoge „vrste“). Zemlja je bila zelena i prepuna biljnog svijeta. Bog izjavljuje da je i ovo djelo dobro. Ovo stvaralačko djelo traje jedan dan.

Dan stvaranja 4 (Postanak 1,14-19)
Bog stvara sve zvijezde i nebeska tijela. Njihovo kretanje pomoći će čovjeku da uspostavi vrijeme. Stvorena su dva velika nebeska tijela u odnosu na zemlju. Prvo je sunce koje je primarni izvor svjetlosti, te mjesec koji odražava sunčevu svjetlost. Kretanje tih tijela razlikuje dan od noći. Bog i za ovo djelo izjavljuje da je dobro. Ovo stvaralačko djelo traje jedan dan.

Dan stvaranja 5 (Postanak 1,20-23)
Bog stvara sav život koji je u vodi. U ovom je trenutku stvorena svaka vrsta bića koja živi u vodi. Bog također stvara sve ptice. Jezik dopušta da ovo može biti vrijeme kada je Bog stvorio i leteće insekte (ili ako nije, onda ih je stvorio šestoga dana). Sva su ova bića stvorena sa sposobnošću da reprodukcijom ovjekovječe svoje vrste. Bića stvorena petog dana prva su bića koja je Bog blagoslovio. Bog izjavljuje da je ovo djelo dobro, i ono se odvija u jednom danu.

Dan stvaranja 6 (Postanak 1,24-31)
Bog stvara sva bića koja žive na kopnu. To uključuje svaku vrstu stvorenja koja nisu uključena u prethodnim danima, kao i čovjeka. Bog izjavljuje da je ovo djelo dobro.

Bog se tada savjetuje sa samim sobom: „I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, nama slična'“ (Postanak 1,26 VB). Ovo nije izričito otkrivenje trojstva, ali je njegova podloga, budući da Bog otkriva množinu unutar Božanstva. Bog stvara čovjeka, a taj čovjek je stvoren na Božju sliku (tu sliku nose i muškarci i žene) i poseban je iznad svih ostalih stvorenja. Da bi to naglasio, Bog postavlja čovjeka kao autoritet nad zemljom i nad svim ostalim bićima. Bog blagoslivlja čovjeka i zapovijeda mu da se množi, ispuni zemlju i sebi ju podloži (Bog ovlašćuje čovjeka da njome zakonito upravlja). Bog izjavljuje da čovjek i sva druga stvorenja trebaju jesti samo biljke. Bog neće ukinuti ovo dijetetsko ograničenje sve do Postanka 9,3-4.

Božje stvaralačko djelo završeno je na kraju šestog dana. Cijeli svemir u svoj svojoj ljepoti i savršenstvu u potpunosti je formiran u šest doslovnih, 24-satnih dana. Na kraju svog stvaranja, Bog objavljuje da je veoma dobro.

Dan stvaranja 7 (Postanak 2,1-3)
Bog odmara. To ni na koji način ne ukazuje da je bio umoran od svojih stvaralačkih napora, već označava da je stvaranje dovršeno. Nadalje, Bog uspostavlja obrazac da jedan dan od sedam dana služi za odmor. Držanje tog dana na kraju će biti znak koji izdvaja Božji izabrani narod (Izlazak 20,8-11). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što se događalo u svakom pojedinom danu stvaranja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries