settings icon
share icon
Pitanje

Što je Dan Pedesetnice/Pentekost?

Odgovor


„Pedesetnica“ je važna i u Starom i u Novom zavjetu. Pedesetnica je još poznata i po svom grčkom nazivu Pentekost, a odnosi se na blagdan poznat u Starom zavjetu kao Blagdan sedmica (Levitski zakonik 23:15; Ponovljeni zakon 16:9). Grčka riječ znači „pedeset“ i odnosi se na pedeset dana koji su prošli od pashalne žrtve. Blagdan sedmica slavio je kraj žetve žita. Međutim, najviše nas zanima spominjanje toga blagdana u Joelu i Djelima apostolskim. Gledajući natrag na Joelovo proroštvo (Joel 2:8-3:5) i naprijed na obećanje Svetoga Duha u Kristovim posljednjim riječima na zemlji prije uzeća na nebo (Djela 1:8), Pedesetnica je označila početak crkvenog doba.

Jedinu biblijsku referenciju na stvarne događaje na Dan Pedesetnice nalazimo u Djelima 2:1-3. Pedesetnica je nalik na Posljednju večeru. U oba slučaja učenici se nalaze zajedno u kući poradi nečega što se pokazalo važnim događajem. Na Posljednju večeru, učenici su bili svjedoci kraja Mesijine zemaljske službe, kada im je naložio da ga se sjećaju nakon Njegove smrti sve dok se ne vrati. Na Dan Pedesetnice, učenici su svjedočili rođenju novozavjetne crkve po dolasku Svetoga Duha da prebiva u svim vjernicima. Dakle, prikaz učenika u sobi na Dan Pedesetnice vezuje početak djelovanja Svetoga Duha u crkvi sa zaključkom Kristove zemaljske službe u gornjoj sobi prije raspeća.

Opis vatre i vjetra na Dan Pedesetnice odjekuje i Starim i Novim zavjetom. Zvuk vjetra na Pedestnicu bio je „hitar“ i „silan“ vjetar. Svetopisamskih referenci o sili vjetra (za koji se uvijek smatra pod Božjim nadzorom) je puno. Izlazak 10:13; Psalam 18:42; te Izaija 11:15 u Starom zavjetu i Matej 14:23-32 u Novom zavjetu samo je nekoliko primjera. Još važnije od vjetra kao sile jest vjetar kao život u Starom zavjetu (Job 12:10) i kao duh u Novom (Ivan 3:8). Kao što je prvi Adam primio dah fizičkog života (Postanak 2:7), tako i drugi Adam, Isus, daje dah duhovnog života. Ideja duhovnog života kojega stvara Sveti Duh sigurno se implicira u vjetru Pedesetnice.

Vatra se u Starom zavjetu često veže uz prisutnost Boga (Izlazak 3:2; 13:21-22; 24:17; Izaija 10:17) i uz Njegovu svetost (Psalam 97:3; Malahija 3:2). Isto tako, u Novom zavjetu, vatra se povezuje s Božjom prisutnošću (Hebrejima 12:29) i s očišćenjem koje On može donijeti u ljudski život (Otkrivenje 3:18). Božja prisutnost i svetost impliciraju se u vatrenim jezicima na Dan Pedesetnice. Zbilja, vatra se poistovjećuje sa samim Kristom (Otkrivenje 1:14;19:12); to poistovjećivanje prirodno naglašava pentekosni dar Svetoga Duha, koji će učenike poučiti onome što pripada Kristu (Ivana 16:14).

Još jedan aspekt Dana Pedesetnice je čudesni govor u stranim jezicima, koji je omogućio da ljudi iz različitih jezičnih grupa razumiju poruku apostola. Možemo tomu dodati Petrovo hrabro i britko propovijedanje židovskim slušateljima. Posljedice te propovijedi bile su ogromne, jer su slušatelji bili „duboko potreseni“ (Djela 2:37), tako da ih je Petar uputio riječima: „pokajte se, te se krstite“ (Djela 2:38). Na kraju toga događaja, tri tisuće duša dodano je zajednici, koja je lomila kruh i molila, čiji su apostoli činili čudesne znakove; zajednici u kojoj su se namirivale potrebe sviju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Dan Pedesetnice/Pentekost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries