settings icon
share icon
Pitanje

Koje su odgovornosti đakona u crkvi?

Odgovor


U Novom zavjetu, riječ koja se obično prevodi „služiti“ jest grčka riječ diakoneo, koja doslovno znači „kroz prašinu“. To se odnosi na slugu, poslužitelja ili nekoga tko služi drugome. Iz ove riječi dobivamo riječ đakon. Vidimo da se riječ đakon prvi puta koristila u smislu pomagača u crkvi u Djelima apostolskim. „Tada Dvanaestorica sazvaše mnoštvo učenika te rekoše: Ne priliči nam da ostavimo riječ Božju da bismo služili kod stolova“ (Djela 6,2 VB). Muškarci koji su hranili stado propovijedajući i podučavajući shvatili su da nije ispravno da ostave ove aktivnosti kako bi posluživali stolove, stoga su našli neke druge muškarce koji su bili spremni služiti i pomagati crkvenim fizičkim potrebama, dok su oni služili duhovnim potrebama. To je bila bolja upotreba resursa i bolja upotreba svačijih darova. Na osnovu toga također se još više ljudi uključilo u služenju i pomaganju jedni drugima.

Danas su te uloge za biblijsku crkvu u suštini iste. Starješinama i pastorima je rečeno: „propovijedaj Riječ…prekori, zaprijeti, opomeni — sa svom strpljivošću i poukom“ (2. Timoteju 4,2 VB), a đakoni se trebaju pobrinuti za sve ostalo. Odgovornosti đakona mogu uključivati preuzimanje administrativnih i organizacijskih poslova, poslova redara, održavanja zgrade ili volontiranja kao crkvenog blagajnika. To zavisi od potreba crkve i darova dostupnih muškaraca.

Odgovornosti đakona nisu jasno navedene niti istaknute u Bibliji; pretpostavlja se da su sve ono što ne uključuje dužnosti starješine ili pastora. No, kvalifikacije za đakona jasno su istaknute u Bibliji. Oni trebaju biti besprijekorni, jedne žene muževi, dobri upravitelji svojih domova, puni poštovanja, iskreni, ne ovisni o alkoholu i nepohlepni (1. Timoteju 3,8-12). Prema Riječi, služba đakona jest čast i blagoslov. „Jer oni koji dobro obave službu stječu sebi dobar položaj i veliku smjelost u vjeri koja je u Kristu Isusu“ (1. Timoteju 3,13 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su odgovornosti đakona u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries