settings icon
share icon
Pitanje

Što je dah života?

Odgovor


Vrhunac Božjeg stvaralačkog djela bilo je Njegovo izvanredno stvaranje čovjeka. „I Gospod, Bog, načini čovjeka od praha zemaljskoga, i u nosnice mu udahnu dah života; i čovjek posta duša živa“ (Postanak 2,7 VB). Vrhovni Stvoritelj neba i zemlje učinio je dvije stvari u stvaranju čovjeka. Prvo, oblikovao ga je od samog praha zemaljskoga, i drugo, udahnuo je svoj vlastiti dah u nosnice Adama. To razlikuje čovjeka od svih drugih Božjih stvorenja.

Ovaj odlomak sadrži tri bitne činjenice o stvaranju čovjeka. Prva je da je Bog i samo Bog stvorio čovjeka. Čovjek nije evoluirao iz drugih stvorenja. Neosobna sila nije oblikovala čovjeka. Sve stanice, DNA, atomi, molekule, vodik, protoni, neutroni ili elektroni nisu stvorili čovjeka. To su samo tvari koje čine fizičko tijelo čovjeka. Gospodin Bog je stvorio čovjeka. Gospodin Bog je stvorio tvari, a zatim je koristio te tvari da bi stvorio čovjeka.

Riječ načinio jest prijevod hebrejske riječi yatsar, koja znači „modelirati, oblikovati ili formirati“. To dočarava sliku lončara koji ima inteligenciju i moć načiniti svoje stvorenje. Bog je vrhunski lončar koji je imao sliku čovjeka u svojem umu i koji posjeduje moć i inteligenciju da od te slike stvori život. Bog ima i sveznanje i svemoć da učini upravo ono što želi.

Drugo, Bog je svoj vlastiti dah života udahnuo u čovjeka. Čovjek je više od „prašine“ ili fizičke tvari. Čovjek ima duh. Možemo to zamisliti ovako: Bog je upravo načinio Adamovo tijelo od zemaljskog praha – beživotno ljudsko tijelo koje leži na zemlji. Tada se Bog nagnuo nad njim i „udahnuo“ svoj vlastiti „dah“ u nosnice čovjeka; Bog je izvor života, i izravno je stavio život u čovjeka. Ovaj životvorni dah ponovno vidimo u Ivanu 20,22, kada Isus daje novi život svojim učenicima.

Treće, Postanak 2,7 nam govori da je čovjek postao živa duša. Riječ duša na hebrejskom je nephesh, što znači „oživljen, udahnut, svjestan, živo biće“. Čovjek nije postao živa duša dok Bog nije udahnuo život u njega. Kao fizičko, oživljeno, racionalno i duhovno biće, čovjek je jedinstven među svim živim bićima na zemlji.

Dakle, što je Božji dah? To je život i snaga Božja, koji su dani čovjeku da ga oživi. Hebrejska riječ za duh je ruach, što znači vjetar, dah, zrak, duh“. Božji život i dalje postoji; nematerijalni dio je dizajniran da živi vječno. Pitanje je samo gdje ćemo živjeti?

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je dah života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries