settings icon
share icon
Pitanje

Je li cyber-seks grijeh? Je li telefonski seks grijeh?

Odgovor


Biblija nigdje ne spominje cyber-seks (cybersex) ili telefonski seks, jer „cyber-nešto" i „telefon-nešto“ očito nisu bili mogući u biblijska vremena. Odgovor na ovo pitanje donekle ovisi o tome jesu li uključeni ljudi u braku. Unutar braka, cyber-seks/seks preko telefona potpadaju pod načelo „uzajamnog pristanka“ iz 1. Korinćanima 7,5. Za više informacija pogledajte naš članak o tome što se seksualno dopušta u braku.

Izvan braka, Božja Riječ nam daje neka načela koja bi se definitivno odnosila na cyber-seks/telefonski seks. Filipljanima 4,8 nam kaže: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što je god časno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god ljubazno, što je god na dobru glasu, je li što krjepost i je li što pohvala — o tome promišljajte!“ Nadalje, postoje mnogi stihovi koji ukazuju da je seks izvan braka grijeh (Djela 15,20; 1. Korinćanima 5,1; 6,13.18; 7,2; 10,8; 2. Korinćanima 12,21; Galaćanima 5,19; Efežanima 5,3; Kološanima 3,5; 1. Solunjanima 4,3; Judina 1,7). Sam Isus nas je učio da je željeti nešto što je grešno također grešno: „Čuli ste da je rečeno starima: Ne počini preljuba! A ja vam kažem: Svaki koji pogleda ženu žudeći za njom, već je počinio preljub s njome u srcu svojemu“ (Matej 5,27-28). Izreke 23,7 kažu: „Jer kako misli u duši svojoj, takav on jest.“

Cyber-seks i telefonski seks u osnovi žele nešto što je grešno (blud ili preljub). Cyber-seks i telefonski seks maštaju o onom što je nemoralno i nečisto. Cyber-seks ili telefonski seks ni na koji se način ne bi mogli smatrati časnim, pravednim, čistim, ljubaznim, na dobru glasu, krjepkim ili hvalevrijednim. Cyber-seks i telefonski seks virtualni su preljub. Mašta se o nekoj osobi požudno i potiče se druga osoba na nemoralnu požudu. Osoba se vodi u zamku „bezakonja“ (Rimljanima 6,19). Osoba koja je nemoralna u svom umu i željama na kraju će postati nemoralna u svojim postupcima. Da, izvan braka, cyber-seks i telefonski seks su grešni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li cyber-seks grijeh? Je li telefonski seks grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries