settings icon
share icon
Pitanje

Što znači čuvati svoje srce?

Odgovor


Izreke 4,23-26 uči vjernike: „Svom pomnjom čuvaj srce svoje, jer iz njega izvire život. Odstrani od sebe lažljiva usta i udalji od sebe usne pokvarene. Nek oči tvoje gledaju prȁvo, i vjeđe tvoje nek su uprte preda te. Odmjeri stazu noge svoje pa će svi tvoji puti biti postojani." Kad Salomon govori o čuvanju srca, zapravo misli na unutarnju srž osobe, misli, osjećaje, želje, volju i izbore koji čine tu osobu onom što jest. Biblija nam govori da naše misli često diktiraju ono što postajemo (Izreke 23,7; 27,19). Um čovjeka odražava tko je on zapravo, a ne samo njegova djela ili riječi. Upravo zato Bog ispituje čovjekovo srce, a ne samo njegov vanjski izgled i dojam koji ostavlja (1. Samuelova 16,7).

Baš kao što postoje mnoge bolesti i poremećaji koji mogu utjecati na fizičko srce, tako postoje i mnoga oboljenja duhovnog srca koje mogu narušiti rast i razvoj vjernika. Ateroskleroza je otvrdnjavanje arterija uslijed nakupljanja plakova kolesterola i rezova u arterijskim zidovima. Tako može doći i do otvrdnjavanja duhovnog srca. Otvrdnjavanje srca nastaje kada nam se predstavi Božja istina, a mi je odbijamo priznati ili prihvatiti.

Iako je Egipat bio udaran jednom nesrećom za drugom kad je faraon odbijao pustiti Izraelce iz njihovog ropstva, otvrdnjivao je svoje srce nasuprot istine da Svemogući Bog namjerava izbaviti svoj narod iz Egipta (Izlazak 7,22; 8,32; 9,34). U Psalmu 95,7-8, kralj David molio je za svoj narod da ne otvrdne svoja srca u pobuni protiv Boga kao što su to činili u pustinji. Mnogo je toga što može otvrdnuti srce i navesti osobu da negira Boga, a baš kao što kolesterol blokira protok krvi, vjerniku se onemogućava slobodan protok Božjeg mira i blagoslova koji proizlaze iz poslušnosti. Stoga je čuvanje od buntovnog duha i kultiviranje duha pokorne poslušnosti Božjoj Riječi prvi korak u čuvanju srca.

Srčani šumovi su nenormalni uzorci protoka zbog neispravnih srčanih zalistaka. Srčani zalisci djeluju kao vrata za sprečavanje povratnog protoka krvi u srce. Duhovni šumovi srca događaju se kada vjernici sudjeluju u gunđanju, ogovaranju, sporu i svađi. Vjernike se upućuje mnogo puta da izbjegavaju gunđanje, mrmljanje i prigovaranje (Ivan 6,43; Filipljanima 2,14). Uključenost u te aktivnosti vjernicima preusmjerava fokus sa planova, svrha i propuštenih Božjih blagoslova na ono što se tiče svijeta. Bog ovo vidi kao nedostatak vjere, a bez vjere nemoguće je ugoditi Bogu (Hebrejima 11,6). Umjesto toga, kršćane se upućuje da teže ka zadovoljstvu u svemu, uzdajući se u Boga da će nam pružiti ono što je potrebno u Njegovo pravo vrijeme (Hebrejima 13,5). Uklanjanje od duha gunđanja i njegovanje duha zahvalnosti i pouzdanja drugi je korak ka čuvanju srca.

Kongestivno zatajenje srca je nesposobnost srca da uspješno ispumpa krv kroz tijelo zbog slabosti unutar krvnih zidova. Kongestivno zatajenje srca može biti posljedica hipertenzije (visokog krvnog tlaka), infarkta miokarda (srčani udar) i nenormalnog uvećanja srca. Duhovni ekvivalenti su gnjev, prepuštanje iskušenju i ponosu. Ljutnja djeluje poput otrova na tijelo, i fizički i duhovno, i čini vjernika podložnijim iskušenju da svojim postupcima i riječima povrijedimo druge. Efežanima 4,31-32 poučava: „Svaka gorčina i srdžba i gnjev i vika i hula, zajedno sa svom zloćom, neka se ukloni od vas! I budite jedni drugima dobrostivi, samilosni, opraštajući jedni drugima kao što i Bog u Kristu oprosti vama."

Svaki je kršćanin zaključan u stalnom, intenzivnom ratu s demonskim silama. Mnogi od nas postaju toliko usmjereni na vođenje vanjskog duhovnog rata da zaboravljamo da velik dio naše borbe nije s vanjskim silama, već vlastitim umom i mislima. Jakovljeva 1,14-16 nam govori: „Nego svakoga iskušava njegova požuda koja ga privlači i mami. Zatim požuda, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh, izvršen, rađa smrt. Ne varajte se, braćo moja ljubljena!" Grijeh uvijek započinje u umu. Grešnik mora prvo začeti i prebivati na grešnom postupku prije nego što ga zaista izvrši. Prva linija obrane, dakle, mora biti odbijanje čak i razmatranja pogrešne akcije. Apostol Pavao nam govori da svaku misao zarobljavamo, tako da bude u skladu s Božjom voljom (2. Korinćanima 10,3-5).

Izreke 16,18 nam govori da ponos vodi u propast. Izreke 16,5 kaže: „Mrzak je GOSPODU svatko srca ohola." Ponos je bio prvi veliki Sotonin grijeh, kada je pomislio da može biti poput Boga, i potaknuo trećinu anđela na pokušaj udara na nebu (Ezekiel 28,17). Iz tog razloga Sotona je bačen s neba. Sotona je također kušao Evu u Edenskom vrtu osvajajući njen ego. Rekao je: „Nego zna Bog da će vam se u dan kad budete sa [zabranjenog stabla] jeli otvoriti oči, i bit ćete kao bogovi spoznavši dobro i zlo" (Postanak 3,5). Eva je željela biti mudra kao i Bog, pa se predala Sotoninom savjetu da jede od plodova stabla. Ponos je, dakle, oborio čovjeka. Sotona nije želio da se čovjek pokorava Bogu, već da postane svoj vlastiti bog – određujući za sebe stvarnost, smisao i etiku. Ta sotonska filozofija je temeljna filozofija čarobnjaštva, sekularni humanizam i New Age misticizam.

Izbjegavanje ljutnje, ponosa i iskušenja također su kritični elementi čuvanja srca. Apostol Pavao nas upućuje: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što je god časno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god ljubazno, što je god na dobru glasu, je li što krjepost i je li što pohvala — o tome promišljajte" ( Filipljanima 4,8). Bavljenje time pomoći će vam izgraditi zaštitnu ogradu oko srca.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači čuvati svoje srce?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries