settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li čudesni darovi Duha za danas?

Odgovor


Prvo, važno je prepoznati kako ovo nije pitanje može li Bog danas još uvijek činiti čudesna djela. Suludo je i nebiblijski tvrditi kako Bog danas ne liječi ljude, ne govori ljudima i ne čini čudesna djela i ne čini čudesne znakove i čudesa. Pitanje je jesu li čudesni darovi Duha, prvenstveno opisani u 1. Korinćanima 12-14, još uvijek djelatni u današnjoj crkvi. Isto tako, ne radi se o tome „može li“ Sveti Duh nekome dati čudotvorni dar. Pitanje je „dijeli li“ Sveti Duh čudotvorne darove i danas. Iznad svega, u potpunosti potvrđujemo da Sveti Duh može nespriječeno dijeliti darove prema svojoj volji (1. Korinćanima 12,7-11).

U Djelima apostolskim i Poslanicama, velika većina čudâ učinili su apostoli i njihovi bliski suradnici. 2. Korinćanima 12,12 daje nam razlog tomu: „Dokaze svog apostolstva pružio sam među vama u savršenoj strpljivosti: kako čudesnim znakovima, tako silnim djelima.“ Kada bi svaki vjernik u Kristu bio osposobljen činiti znamenja, silna djela i čudesa – znamenja, silna djela i čudesa tada nipošto ne bi mogla biti dokaz ili posebno obilježje apostola. U Djelima 2,22 saznajemo da je Isus bio „potvrđen“ „moćnim djelima i čudesnim znacima.“ Isto tako, čudesa koja su vršili apostole su „dokazivali“ kao prave Božje glasnike. U Djelima 14,3 čitamo o tome da je poruka Evanđelja bila „potvrđena“ znamenjima koja su vršili Pavao i Barnaba.

1. Korinćanima 12-14 bavi se prvenstveno darovima Duha. Iz toga teksta se čini kao da su „obični“ kršćani ponekad dobivali čudotvorne darove (12,8-10. 28-30). Ne piše koliko je to bilo učestalo. Iz onoga što smo gore naučili, da su apostoli bili „dokazani“ moćnim djelima i čudesnim znacima, čini se da je davanje čudotvornih darova „običnim“ kršćanima bila iznimka, a ne pravilo. Osim apostola i njihovih bliskih suradnika, Novi zavjet nigdje točno ne opisuje pojedince koji su upotrebljavali čudotvorne darove Duha.

Istovremeno, važno je imati na umu da rana crkva nije imala dovršenu Bibliju, kao što mi imamo danas (2. Timoteju 3,16-17). Prema tome, darovi proroštva, znanja, mudrosti itd. bili su nužni kako bi rani kršćani znali što bi Bog želio da oni učine. Dar proroštva osposobljavao je vjernike da saopćuju nove istine i objavu od Boga. Sada kada je Božja objava u Bibliji bila dovršena, darovi „objave“ više nisu potrebni, barem ne u istom omjeru koliko su bili nužni u Novom zavjetu.

Bog čudesno ozdravlja ljude svaki dan. Bog nam danas još uvijek govori, čujnim glasom, u našem umu ili kroz utiske i osjećaje. Bog još uvijek čini čudesna djela, znamenja i čudâ – a ponekad ta čuda čini kroz kršćane. Međutim, to što smo upravo opisali nisu nužno čudotvorni darovi Duha. Prvenstvena svrha čudotvornih darova bila je dokazati da je Evanđelje istinito i da su apostoli uistinu Božji glasnici. Biblija ne kaže otvoreno da su čudotvorni darovi prestali, ali postavlja temelj zaključku zašto možda više neće biti potrebni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li čudesni darovi Duha za danas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries