settings icon
share icon
Pitanje

Koliko vrijedi imati crkvenu obitelj?

Odgovor


Koliko vrijedi da postanemo poput obitelji drugim vjernicima? Djela 2,42 može se smatrati osnovnom izjavom o suštinskoj crkvenoj aktivnosti: „I bijahu postojani u apostolskome nauku i zajedništvu, i lomljenju kruha i molitvama." Biblija stavlja važnost na crkvenu obiteljsku zajednicu iz sljedećih razloga:

Zajedno proučavamo Božju Riječ – Crkvena obitelj osigurava dosljedno učenje Biblije. To se često odvija kroz male grupe, biblijska proučavanja, poučavanje od pastora, nedjeljne škole i tako dalje. Crkvena obitelj je pozvana duhovno rasti zajedno i poticati jedni druge. Druga Timoteju 3,16 kaže: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti."

Častimo Boga zajedno kroz službu – Postoji objedinjujući faktor kada vjernici zajedno štuju Boga, bilo kroz glazbu ili propovijedanje ili služenje. Psalam 34,3 naglašava poziv na korporativno štovanje: „Veličajte sa mnom GOSPODA, i uzvisujmo ime njegovo zajedno!"

Nalazimo odgovornost – Crkva pruža praktični okvir za odgovornost. Jednom kada odnosi rastu i oblikuju se prijateljstva, postoji netko tko vas može ohrabriti, ukoriti kad je to potrebno i radovati se s vama. U Izrekama 27,17 piše: „Željezo se željezom oštri, a čovjek oštri lice bližnjega svojega." Odgovornost je od presudne važnosti u borbi za nadvladavanje grijeha, a crkvena obitelj je odlično mjesto za pronalaženje nekoga s kim ćete se moliti, razgovarati i povjeravati se.

Nalazimo podršku u kušnji – Kada dođu kušnje, sustav potpore je presudan. Kada ste u potrebi, htjet ćete da vas braća i sestre u Kristu podrže u molitvi i pomognu u praktičnim potrebama poput obroka, čišćenja i brige o djeci. Galaćanima 6,2 nas potiče da „nosimo bremena jedni drugih, i tako ispunimo zakon Kristov!"

Dobivamo mogućnosti za služenje – Osim što dobivamo podršku u crkvi, također ju dajemo. Vaš poziv u crkvi je doprinos, a ne samo primanje. Kada smo u bliskoj zajednici s drugim vjernicima, znamo kada im je potrebna podrška i molitva. Možemo uskočiti i pomoći na praktične načine. Efežanima 6,7 piše: „Služite dragovoljno — kao Gospodinu, a ne ljudima."

Stvaramo učenike – Dolazi vrijeme kada moramo naučiti hraniti druge, a ne samo da nas hrane (Hebrejima 5,12). Možemo evangelizirati, poučavati, ohrabrivati i „stvarati" našu crkvenu obitelj. „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, učeći ih držati sve što sam vama zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Matej 28,18-20).

U doba kada je kultura sve više sekularna, korisno je biti u obitelji vjernika istomišljenika. Ta braća i sestre vas mogu ohrabriti na putu vjere, odgovoriti na vaša pitanja o duhovnim pitanjima i biti podrška u teškim vremenima. Crkvena obitelj vam također može pružiti priliku da služite i učinite druge učenicima. „I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela, da ne propuštamo svojega sastanka, kako je nekima običaj, nego se hrabrimo, i toliko više koliko vidite da se bliži Dan" (Hebrejima 10,24-25).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko vrijedi imati crkvenu obitelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries