settings icon
share icon
Pitanje

Što trebam tražiti u crkvi?

Odgovor


Da bismo znali što tražiti u lokalnoj crkvi, moramo najprije razumjeti Božju svrhu za crkvu – Kristovo tijelo – općenito. Postoje dvije izvanredne istine o crkvi. Prvo, „crkva Boga živoga [je] stup i uporište istine" (1. Timoteju 3,15). Drugo, samo je Krist glava crkve (Efežanima 1,22; 4,15; Kološanima 1,18).

Što se tiče istine, lokalna crkva je mjesto gdje Biblija (Božja jedina istina) ima potpuni autoritet. Biblija je jedino nepogrešivo pravilo vjere i prakse (2. Timoteju 3,15-17). Stoga, kada tražimo crkvu koju ćemo pohađati, trebamo naći mjesto gdje se, prema biblijskim standardima, propovijeda evanđelje, osuđuje grijeh, slavi iz srca, učenje je biblijsko i postoje mogućnosti za služenje drugima. Razmotrimo model rane crkve iz Djela 2,42-47: „I bijahu postojani u apostolskome nauku i zajedništvu, i lomljenju kruha i molitvama. A strah dođe na svaku dušu, i mnoga su se čudesa i znaci događali po apostolima. A svi koji su vjerovali bijahu zajedno i sve im bijaše zajedničko. I prodavali bi posjede i imovinu i dijelili ih svima, kako bi komu trebalo. I svaki bi dan postojano i jednodušno bivali u Hramu i po kućama lomili kruh te uzimali hranu u radosti i prostodušnosti srca, hvaleći Boga i uživajući naklonost svega puka. A Gospodin je danomice pridruživao crkvi one koji se spasavahu."

Što se tiče još jedne istine o crkvi, kršćani bi trebali pohađati lokalnu zajednicu koja navješćuje Kristovo poglavarstvo u svim pitanjima nauka i prakse. Nijedan čovjek, bilo pastor, svećenik ili papa, nije glava crkve. Svi ljudi umiru. Kako živa crkva živoga Boga može imati mrtvu glavu? Ne može. Krist je jedini vrhovni autoritet crkve, a sve crkveno vodstvo, darovi, red, disciplina i slavljenje su postavljeni kroz Njegovu suverenost, kao što se nalazi u Svetom pismu.

Kada se postave te dvije temeljne istine, ostali čimbenici (zgrade, stilovi slavljenja, aktivnosti, programi, lokacija itd.) samo su stvar osobne preferencije. Prije pohađanja neke crkve potrebno je učiniti neka istraživanja. Doktrinarne izjave, izjave o svrsi, izjave o misiji ili sve što daje uvid u ono što vjeruje crkva treba pažljivo ispitati. Mnoge crkve imaju internetske stranice na kojima se može zaključiti što vjeruju o Bibliji, Bogu, Trojstvu, Isusu Kristu, grijehu i spasenju.

Sljedeće bi trebalo posjetiti crkve za koje se čini da imaju temelje. Pohađanje dvije ili tri službe u svakoj crkvi može pomoći. Svaku literaturu koju imaju za posjetitelje treba pažljivo proučiti, posvećujući posebnu pozornost izjavama vjerovanja. Crkveno vrednovanje treba se temeljiti na gore navedenim načelima. Je li Biblija jedini autoritet? Je li Krist uzvišen kao glava crkve? Usredotočuje li se crkva na učeništvo? Jeste li bili vođeni u slavljenju Boga? U koje je vrste službi crkva uključena? Je li poruka biblijska i evanđeoska? Kakvo je zajedništvo? Također se morate osjećati ugodno. Jeste li se osjećali dobrodošlim? Je li zajednica sastavljena od istinskih vjernika?

Konačno, zapamtite da nijedna crkva nije savršena. U najboljem slučaju, još uvijek je puna spašenih grešnika čiji su tijelo i duh stalno u ratu. Također, ne zaboravite na važnost molitve. Molitva za crkvu koju Bog želi da pohađate je ključna tijekom cijelog procesa donošenja odluka.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što trebam tražiti u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries