settings icon
share icon
Pitanje

Što znači osnivanje lokalne crkve?

Odgovor


Osnivanje lokalne crkve je uspostavljanje organiziranog tijela vjernika na novoj lokaciji. Proces osnivanja lokalne crkve uključuje evangelizaciju, učeništvo novih vjernika, obuku crkvenih vođa i organizaciju crkve prema novozavjetnom modelu. Obično proces također uključuje pisanje crkvene povelje i/ili doktrinarne izjave i pronalaženje mjesta za sastajanje ili kupovanje nekretnine i podizanje nove zgrade.

Osnivanje lokalne crkve jest specifična usredotočenost unutar šireg djela „misija“. Osnivači crkve su misionari koji svoje napore usmjeravaju na propovijedanje i poučavanje Božje Riječi. Ostali misionari koji se specijaliziraju u određenim vještinama možda se ne smatraju službenim „osnivačima lokalnih crkvi“, ali daju korisnu službu onima koji to rade. Takvi prateći misionari uključuju radio komentatore, avijatičare, štampare, biblijske prevoditelje i medicinsko osoblje.

Krajnji cilj većine onih koji osnivaju lokalne crkve jest da osnivanje samostalnog, samorastućeg tijela vjernika u zajednici proslavlja Gospodina. Nakon što je cilj postignut i crkva je u stanju brinuti sama za sebe, osnivač lokalne crkve će se vjerojatno preseliti u neku drugu zajednicu i ponovno započeti proces.

Fokus na osnivanje lokalnih crkvi vidimo u Bibliji. Dok je apostol Pavao putovao po raznim mjestima, uvijek je nastojao provesti dovoljno vremena u svakom gradu kako bi uspostavio lokalno tijelo vjernika i obučio vodstvo (Djela 14,21-23). Kasnije bi opet pokušao posjetiti te crkve kako bi ih učvrstio i ohrabrio u vjeri (Djela 15,41; 1. Solunjanima 3,2). Crkve koje je osnovao potom bi poslale svoje misionare, i tako bi se djelo osnivanja crkvi nastavljalo (1. Solunjanima 1,8).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači osnivanje lokalne crkve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries