settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti čovjek Božji?

Odgovor


„Čovjek Božji" je opis čovjeka koji na svaki način slijedi Boga, koji radosno sluša Njegove zapovijedi, koji ne živi za ono što se tiče ovoga života, već za ono što se tiče vječnosti, koji s voljom služi svome Bogu u besplatnom davanju svih svojih resursa i koji radosno prihvaća patnju koja dolazi kao posljedica njegove vjere. Možda Mihej 6,8 sažima čovjeka Božjeg u jednom prikladnom stihu: „Pokazao ti je, čovječe, što je dobro. Ta što GOSPOD traži od tebe osim da vršiš pravdu i ljubiš milosrđe i smjerno sa svojim Bogom hodiš?"

Čovjek Božji ne vara niti izdaje svog poslodavca tako što kasni na posao ili ne sudjeluje u obavljanju zadataka tijekom radnog vremena; ne ogovara niti kleveće; čuva um i srce čistim čuvajući oči i uši od nečistoće svijeta. Ako nije u braku, ostat će čist i oženit će se samo kršćankom (2. Korinćanima 6,14). Ako je oženjen, voljet će, poštovati i njegovati svoju ženu i biti glava kuće (Efežanima 5,22-24. 33). Ne prihvaća svjetovne vrijednosti, već traži u Božjoj Riječi da vidi što je mudro i dobro. Smatra one koji su „obespravljeni" ili one koje društvo odbacuje, onima koji su usamljeni ili očajni; slušatelj je tuđih problema i ne osuđuje.

Najviše od svega, Božji čovjek razumije da kada mu je naš Gospodin zapovjedio da „bude savršen, kao što je savršen Otac koji je na nebesima" (Matej 5,48), to može postići samo zato što mu Bog omogućuje da bude „svet i bez mane pred njim" (Efežanima 1, 4) po Njegovoj sili i Duhu Svetom koji prebiva u njemu. Sami po sebi nismo sposobni za svetost i savršenstvo, ali kroz Krista koji nas osnažuje, možemo „učiniti sve" (Filipljanima 4,13). Čovjek Božji zna da je njegova nova priroda Kristova pravednost koja je zamijenjena na križu za našu grešnu prirodu (2. Korinćanima 5,17; Filipljanima 3,9). Konačni rezultat je da ponizno hoda sa svojim Bogom, znajući da se mora oslanjati samo na Njega kako bi mogao živjeti ispravno i ustrajati do kraja.

Upravo je to jednostavna vjera: pomaganje onima koji su u nevolji i čuvanju sebe od onečišćenja svijeta (Jakovljeva 1,27). Mogu nam biti otkrivene sve biblijske nauke, možemo znati sve teološke pojmove, možda ćemo prevesti Bibliju s izvornog grčkog i tako dalje, ali princip Miheja 6,8 je princip kojeg čovjek Božji mora slijediti: postupati pravedno, ljubiti milosrđe i ponizno hodati s Bogom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti čovjek Božji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries