settings icon
share icon
Pitanje

Što je cionizam / kršćanski cionizam?

Odgovor


Cionizam, jednostavno rečeno politički pokret koji je još uvijek u svom začetku, danas je postao više ideologija nego išta drugo. Cionizam je međunarodni pokret koji zagovara povratak židovskog naroda na Sion, odnosno u zemlju Izrael, dok koristi pravo da oni zadrže autoritet vladanja nad državom Izrael, što im je obećano u hebrejskom Svetom pismu. Korijen cionizma nalazi se u dvanaestom i petnaestom poglavlju knjige Postanka, gdje Bog sklapa savez s Abrahamom i obećava da će njegovi potomci naslijediti zemlju između Egipta i rijeke Eufrat.

Budući da je cionizam započeo kao politički pokret, među sekularnim poganima i nereligioznim Židovima postoji razmišljanje da Židovi religiozne pozadine nisu imali ništa sa cionizmom. Oni tvrde da je cionizam zapravo bio reakcija židovskog naroda na progonstva tijekom Prvoga i Drugog svjetskog rata diljem svijeta. Ni jedna ih nacija nije htjela primiti, tako da su bili primorani stvoriti vlastitu naciju, a zemlja njihova porijekla bila je najpogodnije mjesto za to.

Bez obzira na to, cionistički pokret, koji je počeo 90-tih godina 19. stoljeća, svoje je ispunjenje našao 1948. godine kada su Ujedinjeni narodi službeno priznali Izrael kao državu i dali mu suverenitet kao naciji u Palestini. Tada je, tehnički govoreći, politički cionistički pokret završio, a započela je ideologija cionizma, a kao takva je postala tema o kojoj se često debatira. Neki kažu da je cionizam postao motivacija za rasizam, odnosno reakcija protiv antisemitizma. Drugi vjeruju da je cionizam, kako postoji u svojem sadašnjem obliku, samo židovski patriotizam.

Kršćanski cionizam povezan je sa židovskim. Kršćanski cionizam je, jednostavno rečeno, potpora židovskom cionizmu utemeljena na obećanjima Izraelu koje nalazimo u Bibliji, u odlomcima kao što su Jeremija 32 i Ezekiel 34. Kršćanski cionisti su uglavnom evanđeoski kršćani i židovsku državu Izrael podupiru na svaki mogući način. Povratak Židova u Obećanu zemlju ispunjenje je proroštva i smatra se, posebno od strane dispenzacionalista, kao znak da je svijet ušao u posljednja vremena.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je cionizam / kršćanski cionizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries