settings icon
share icon
Pitanje

Što je deizam? U što vjeruju deisti?

Odgovor


Deizam je u biti gledište da Bog postoji, ali da nije izravno uključen u svijet. Deizam predstavlja Boga kao velikog „urara“ koji je stvorio sat, navio ga i pustio da ide. Deist vjeruje da Bog postoji i da je stvorio svijet, ali se ne miješa u Njegovo stvaranje. Deisti poriču Trojstvo, nadahnuće Biblije, Kristovo božanstvo, čuda i bilo kakav nadnaravni čin otkupljenja ili spasenja. Deizam oslikava Boga kao bezbrižnog i neuključenog. Thomas Jefferson bio je poznati deist, koji se u svojim spisima često pozivao na „Providnost“.

Deizam definitivno nije biblijski. Biblija je puna izvještaja o čudesima. Biblija je zapravo u potpunosti izvještaj o Bogu koji se miješa u svoju kreaciju. Daniel 4,34-35 bilježi: „…[Njegova] vlast je vlast vječna, a njegovo kraljevstvo od naraštaja do naraštaja. I svi stanovnici zemlje kao da su ništa: on postupa po svojoj volji u vojsci nebeskoj i među stanovnicima zemlje; i nitko ne može zaustaviti njegovu ruku ili mu reći: ‘Što ti radiš?’“ Svijet, povijest i čovječanstvo su „glina“ u Božjim rukama. Bog ih oblikuje i oblikuje ih kako želi (Rimljanima 9,19-21). Konačni čin Božjeg „miješanja“ u svoju kreaciju bio je kada je uzeo ljudsko tijelo u Osobi Isusa Krista (Ivan 1,1.14; 10,30). Isus Krist, Bog u tijelu, umro je da otkupi svoje stvorenje od grijeha koje je na sebe nanijelo (Rimljanima 5,8; 2. Korinćanima 5,21).

Lako je razumjeti kako se deizam može smatrati „logičnim“ stavom. Naizgled postoje neke situacije na svijetu koje upućuju na to da je Bog neaktivan u svjetovnim poslovima. Zašto Bog dopušta da se događaju loše stvari? Zašto Bog dopušta da nevini pate? Zašto Bog dopušta zlim ljudima da dođu na vlast? Izgleda da neaktivan Bog odgovara na ove dileme. Međutim, Biblija Boga ne prikazuje kao neaktivnog ili bezbrižnog. Biblija Boga predstavlja kao suverenog, iako neshvatljivog u sveukupnosti. Nemoguće nam je u potpunosti razumjeti Boga i Njegove putove. Rimljanima 11,33-34 nas podsjeća: „O, dubino bogatstva i mudrosti i znanja Božjega! kako li su nedokučivi njegovi sudovi i neistraživi putovi njegovi! Jer tko je spoznao misao Gospodinovu? ili, tko mu je bio savjetnikom?“ U Izaiji 55,9 Bog izjavljuje: „Jer kao što su nebesa viša od zemlje, tako su moji putovi viši od vaših putova i moje misli od vaših misli.“

Naš neuspjeh u razumijevanju Boga i Njegovih puteva ne bi nas trebao dovoditi u sumnju u Njegovo postojanje (ateizam i agnosticizam) ili dovoditi u pitanje Njegovu uključenost u svijet (deizam). Bog postoji i vrlo je aktivan u svijetu. Sve što se događa podložno je Njegovom suverenitetu i autoritetu. Zapravo, On orkestrira sve kako bi se ostvario božanski suvereni plan. „Svršetak od početka objavljujem i od davnina ono što još nije učinjeno, govoreći: ‘Moja će nakana opstati i učinit ću sve što me volja: S istoka zovem pticu grabljivicu, iz daleke zemlje čovjeka koji će u djelo provesti moju nakanu. Jest, to sam rekao i to ću izvesti, to sam naumio i učinit ću“ (Izaija 46,10-11). Deizam definitivno nije biblijski. Deistički pogled na Boga jednostavno je neuspjeh u pokušaju objašnjenja neobjašnjivog.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je deizam? U što vjeruju deisti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries