settings icon
share icon
Pitanje

Tko su četiri jahača Apokalipse?

Odgovor


Četiri jahača Apokalipse opisuju se u Otkrivenju, 6. poglavlju, stihovima 1-8. Četiri jahača simbolični su opisi različitih događaja koji će se odigrati u posljednjim vremenima. Prvi jahač Apokalipse spominje se u Otkrivenju 6:2: „I najedanput se pred mojim očima pokaza 'bijel konj', a onaj što je jahao na njemu držao je lûk. Bijaše mu dan vijenac te on, pobjednik, ode da i dalje pobjeđuje.” Ovaj prvi jahač vjerojatno se odnosi na Antikrista, kojemu će se dati vlast i koji će pobijediti sve koji mu se suprotstave. Antikrist je lažni imitator pravoga Krista, koji će se također vratiti na bijelome konju (Otk 19:11-16).

Drugi jahač Apokalipse javlja se u Otkrivenju 6:4: „Tada se pojavi drugi 'konj riđan', a onomu koji je jahao na njemu bijaše dopušteno da digne mir sa zemlje, da se ljudi ubijaju međusobno. I bijaše mu dan velik mač.” Drugi jahač odnosi se na strašno ratovanje koje će započeti u posljednja vremena. Treći jahač pisan je u Otkrivenju 6:5-6: „...pred mojim očima pokaza (se) 'vranac', a onaj koji je jahao na njemu držao je vagu u svojoj ruci. I čuh nešto kao glas što dolazi isred četiri Bića i najavljuje: 'Mjera pšenice za denar! Tri mjere ječma za denar! A ulju i vinu ne nanesi štetu!’” Treći jahač Apokalipse odnosi se na veliku glad koja će se dogoditi, vjerojatno kao rezultat ratova drugoga jahača.

Četvrti jahač spominje se u Otkrivenju 6:8: „I najedanput se pred mojim očima pokaza 'konj' zelenko, a onomu što je jahao na njemu bilo je ime 'Smrt', a pratio ga je 'podzemni svijet'. Njima bijaše dana vlast nad četvrtinom zemlje, 'da ubijaju mačem, glađu, kugom' i zemaljskom 'zvjeradi'.” Četvrti jahač Apokalipse simbolizira smrt i uništenje. Čini se da je to kombinacija prethodnih jahača. Četvrti jahač Apokalipse donijet će daljnje ratove i strašne gladi zajedno sa strašnim pošastima i bolestima. Ono što je uistinu zapanjujuće, ili možda zastrašujuće, jest da su četiri jahača Apokalipse samo „prethodnici“ još gorih osuda koje dolaze kasnije u nevoljama (Otk pogl. 8–9 i 16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su četiri jahača Apokalipse?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries