settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je tako teško čekati na Boga?

Odgovor


Čekanje na Boga nije samo teško; ponekad se čini nemogućim. Želimo da se sve dogodi u naše vrijeme, u skladu s našim planovima. No Bog ne djeluje po našim rasporedima, i po našim očekivanjima kad dođu razočaranja. Bog ima veću perspektivu životnih događaja, a Njegova perspektiva, planovi i rasporedi savršeni su i sveti, jer je On savršen i svet. Psalmist nam kaže: „Bog — njegov je put savršen, riječ je GOSPODNJA prokušana" (Psalam 18,30). Ako su Božji putovi „savršeni", onda možemo vjerovati da je sve što čini – bez obzira u koje Njegovo vrijeme – također savršeno. Kad shvatimo tu činjenicu, čekanje na Boga ne samo da je manje teško, ono zapravo postaje radosno.

Po tom su pitanju Božja obećanja jasna – ako čekamo na Boga, On će obnoviti našu snagu (Izaija 40,31). Ali mi smo ljudi i živimo u kulturi koja zahtijeva sve sada ili čak jučer. Zato je teško čekati na Boga. Ponekad na molitve koje uzdižemo prema Gospodinu Nad Vojskama odmah dobivamo odgovor, a to nas potiče na daljnje povjerenje i pouzdanje. Međutim, ponekad tijekom određenog vremenskog razdoblja Gospodin iskušava našu vjeru i tada se zaista možemo boriti. Tada može postati teško i tada se preispitujemo sluša li Gospodin zaista našu molitvu.

Apostol Pavao potiče crkvu u Filipima da se ne brine ni za što (Filipljanima 4,6). Tjeskoba u vjerniku sugerira nedostatak vjere i to žalosti Boga, ne samo zato što ne želi da ne budemo zabrinuti ni za što, već i zato što zna da naše strepnje proizlaze iz nepotpunog razumijevanja tko je On.

Ključni aspekt Božje naravi i karaktera, te jedan atribut koji će nam omogućiti da strpljivo čekamo na Njega u potpunom pouzdanju je Njegova suverenost. Božja suverenost definira se kao Njegova potpuna i apsolutna neovisna kontrola nad svim stvorenjima, događajima i okolnostima u svakom trenutku povijesti. Podložan nikome, ni pod čijim utjecajem, apsolutno neovisan, Bog čini što mu je volja, samo kako mu se svidi, uvijek kako mu se svidi, i ništa ga ne može spriječiti: „Od početka objavljujem kraj, i od davnina ono što se još nije zbilo, govoreći: 'Moj će se naum ostvariti i izvršit ću sve što mi je volja'" (Izaija 46,10). Jednom kad ovo shvatimo, čekanje da naš savršeni Bog djeluje i djeluje u Njegovo savršeno vrijeme ne samo da nam omogućuje da strpljivo čekamo, već nam omogućuje da čekamo i s pouzdanjem.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je tako teško čekati na Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries