settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu imati dobar odnos s Bogom?

Odgovor


Kako bismo mogli imati »dobar« odnos s Bogom, najprije trebamo razumjeti što je »loše«. Odgovor je: grijeh. »Nitko ne čini dobro – nikoga nema« (Psalam 14,3). Pobunili smo se protiv Božjih zapovijedi; »poput ovaca svi smo lutali« (Izaija 53,6).

Loša je vijest da je kazna za grijeh smrt. »Duša koja sagriješi, umrijet će« (Ezekiel 18,4). Dobra je vijest da nas ljubljeni Bog traži kako bi nam dao spasenje. Isus je rekao da je njegova misija »da traži i spasi što je izgubljeno« (Luka 19,10), a u trenutku smrti na križu izjavio je da je njegova misija postignuta: »Svršeno je!« (Ivan 19,30).

Pravi odnos s Bogom počinje priznanjem vlastitoga grijeha. Potom dolazi ponizno ispovijedanje grijeha Bogu (Izaija 57,15) i odluka da ćemo napustiti grijeh. »Priznanje usta postiže spasenje« (Rimljanima 10,10).

Ovo pokajanje mora biti popraćeno vjerom, i to vjerom da su Isusa njegova žrtvena smrt i čudesno uskrsnuće kvalificirali za Spasitelja. »Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen« (Rimljanima 10,9). Mnogi drugi odjeljci govore o nužnosti vjere, primjerice Ivan 20,27; Djela 16,31; Galaćanima 2,16; 3,11; Efežanima 2,8.

Imati dobar odnos s Bogom stvar je tvoga odgovora na ono što je Bog učinio za tebe. On je poslao Spasitelja, On je omogućio žrtvu kako bi otklonio tvoj grijeh (Ivan 1,29), i On ti pruža obećanje: »Tko god zazove ime Gospodnje, bit će spašen« (Djela 2,21).

Usporedba o izgubljenom ili razmetnom sinu prekrasna je ilustracija pokajanja i oproštenja (Luka 15,11-32). Mlađi je sin potrošio očev dar na sramotan grijeh (stih 13). Kada je priznao svoje loše djelo, odlučio se vratiti kući (stih 18). Pretpostavio je da ga otac više neće smatrati sinom (stih 19), ali pogriješio je. Otac je buntovnoga povratnika ljubio istom ljubavlju kao i prije (stih 20). Sve mu je oprostio i pripravio mu je slavlje (stih 24).

Bog je dobar u održavanju svojih obećanja, uključujući obećanje da će oprostiti. »Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava« (Psalam 34,19).

Ako želiš imati dobar odnos s Bogom, ovdje je primjer molitve. Zapamti, samo izgovaranje ove molitve, ili bilo koje druge molitve, neće te spasiti. Od tvoga grijeha može te spasiti jedino vjera u Krista. Ova je molitva samo način na koji možeš Bogu izraziti svoju vjeru u Njega te mu zahvaliti mu što ti je omogućio spasenje. »Bože, znam da sam sagriješio protiv Tebe i da zaslužujem kaznu. Ali Isus je preuzeo kaznu koju zaslužujem i oprostio mi zbog toga što vjerujem u Njega. Okrećem se od svoga grijeha i pouzdajem se u tebe za spasenje. Hvala Ti za tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnoga života! Amen!«

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu imati dobar odnos s Bogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries