settings icon
share icon
Pitanje

Što bi trebao kršćanin/kršćanka učiniti ukoliko je u braku s nevjernikom?

Odgovor


Biti u braku s nevjernikom može biti jedan od najtežih izazova u kršćanskom životu. Brak je sveti savez koji spaja dvoje ljudi u jedno tijelo (Matej 19:5). Osobi koja vjeruje u Krista i onoj bez te vjere može biti vrlo teško živjeti u mirnom skladu (2. Korinćanima 6:14-15). Ukoliko se jedan partner obrati Kristu nakon braka, teškoće življenja po dva različita autoriteta uskoro postaju vidljive.

Često kršćani u ovoj situaciji traže izlaz iz braka, uvjereni da je to jedini način da uistinu daju čast Bogu. Međutim, Njegova Riječ kaže suprotno. Vrlo je važno ne samo biti zadovoljan u svojoj situaciji, nego i tražiti načine da proslavimo Boga unutar svojih teških okolnosti (1. Korinćanima 7:17). Biblija specifično govori onima koji su u braku s nevjernicima u Prvoj Korinćanima 7:12-14: „… ako koji brat ima ženu nevjernicu koja pristaje da živi s njim, neka je ne otpušta! A žena koja ima muža nevjernika koji pristaje da živi s njom, neka ne otpušta muža, jer muža nevjernika posvećuje žena, a ženu nevjernicu posvećuje muž kršćanin…“

Kršćani/kršćanke u braku s nevjernicima morat će se moliti da ih sila Duha Svetoga osposobi da ispovijedaju Krista i žive u svjetlu Božje prisutnosti (1. Ivanova 1:7). Valja im tražiti Božju preobražujuću moć da im promijeni srca i proizvede plod Duha Svetoga (Galaćanima 5:22-23). Kršćanska supruga ima dužnost imati pokorno srce, čak i prema mužu koji nije vjernik (1. Petrova 3:1), i morat će ostati blizu Bogu i osloniti se na Njegovu milost da je za to osposobi.

Kršćani ne trebaju živjeti usamljenim životima: trebaju naći podršku u vanjskim izvorima kao što su crkva i skupine za proučavanje Biblije. Biti u braku s nevjernikom ne mijenja svetost odnosa, tako da treba ostati prioritetom svakoga kršćanina/kršćanke da se moli za svoju suprugu/supruga i postavi dobar primjer, dopuštajući Kristovu svjetlu da jasno sjaji (Filipljanima 2:14). Neka bi istina koju nalazimo u Prvoj Petrovoj 3:1—da se supružnik koji nije vjernik „pridobiva“—bila nada i cilj svakoga kršćanina/kršćanke u braku s nevjernikom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što bi trebao kršćanin/kršćanka učiniti ukoliko je u braku s nevjernikom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries