settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o braku?

Odgovor


Božansko ustrojstvo braka zapisano je u knjizi Postanka. »Nato čovjek reče: 'Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta!' Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo« (Postanak 2,23-24). Bog je stvorio čovjeka a potom je načinio ženu iz »kosti njegovih kostiju«. Iz zapisa toga postupka saznajemo da je Bog uzeo jedno od Adamovih »rebara« (Postanak 2,21-22). Hebrejska riječ doslovno znači čovjekov bok.

Prema tome, Eva je uzeta iz Adamova »boka« i uz njegov bok pripada. »Čovjek nadjene imena svoj stoci, svim pticama u zraku i životinjama u polju. No čovjeku se ne nađe pomoć kao što je on« (Postanak 2,20). Riječi »pomoć kao što je on« na hebrejskom jeziku je samo jedna riječ. Riječ je »ezer« i dolazi iz primitivnog korjena riječi koja znači okružiti, zaštititi ili pomoći, pomoć, pomoćnik, pojačanje. Prema tome, znači pomoći, poduprijeti ili olakšati. Eva je stvorena da bude uz Adama kao njegova »druga polovica«, da bude njegova potpora i pomoć. Čovjek i žena stupanjem u brak postaju »jedno tijelo«. Novi zavjet dodaje upozorenje NJEGOVOM »jedinstvu«. »Prema tome, oni nisu više dva, nego jedno tijelo. Dakle: što je Bog sjedinio, neka čovjek ne rastavlja« (Matej 19,6).

Apostol Pavao napisao je nekoliko poslanica o pitanjima koja se tiču biblijskoga gledišta braka i načina na koji nanovo rođeni vjernici trebaju živjeti u bračnom odnosu. Jedan od takvih odlomaka nalazimo u 1. Korinćanima 7 a drugi u Efežanima 5,22-23. Kada se prouče zajedno, ova dva odlomka vjerniku pružaju biblijska načela koja se mogu koristiti za stvaranje okvira za bračni odnos koji je ugodan Bogu.

Odlomak koji se nalazi u poslanici Efežanima posebno je dubok kada govori o uspješnom biblijskom braku. »Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, jer je muž glava žene kao što je i Krist glava Crkve – on, Spasitelj svoga Tijela!« (Efežanima 5,22-23) »Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju« (Efežanima 5,25). »Tako su i muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tjelesa. Tko svoju ženu ljubi, ljubi samoga sebe. Bez sumnje, nitko nikada nije mrzio svoga tijela. Naprotiv, hrani ga i njeguje kao i Krist Crkvu« (Efežanima 5,28-29). »Zato će čovjek ostaviti oca i majku te prionuti uz ženu svoju, i bit će oni samo jedno tijelo« (Efežanima 5,31).

Kada muž i žena u slozi odluče primijeniti ova načela na njihov odnos koji imaju kao dvoje nanovo rođenih vjernika, onda se njihov brak temelji na Bibliji. To nije jednostrani odnos, već odnos koji je u skladu s predodžbom o Kristu kao Glavi i čovjeka i žene. Prema tome, biblijska predodžba braka prikazuje jedinstvo između dvoje pojedinaca koje je slika jedinstva odnosa Krista s njegovom Crkvom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries