settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se kršćani protive bračnoj jednakosti?

Odgovor


„Bračna jednakost" ključni je izraz koji se koristi u raspravi o homoseksualnim brakovima/istospolnim brakovima u nekim zemljama. Izraz „bračna jednakost" pokušaj je promjene razgovora i dodjeljivanja određene razine iracionalnosti onima koji se protive istospolnim brakovima. Jedno je protivljenje priznavanju homoseksualnih zajednica kao brakova. Ali mnogo je teže suprotstaviti se „jednakosti" u bračnim pravima. Međutim, dodavanje nove oznake uzroku ne mijenja suštinska pitanja u raspravi. Ako „bračna jednakost" znači „gej brak", kršćani se trebaju tome protiviti.

Zašto se kršćani protive bračnoj jednakosti? Pitanje je samo po sebi pogrešno. Nisu svi kršćani protivnici bračne jednakosti, gej braka ili kako god se već zove. Mnogi kršćani podržavaju da se homoseksualne zajednice zakonski priznaju kao brakovi. Takvi kršćani općenito smatraju da seksualni moral ne bi trebalo ozakoniti i da bi se ljudi u slobodnom društvu trebali vjenčati s kim god žele. Biblijski gledano, ovo je strašna pogreška.

Biblija jasno kaže da je homoseksualnost neprirodan grijeh (Levitski zakonik 18,22; Rimljanima 1,26-27; 1. Korinćanima 6,9). Biblija predstavlja brak kao Božji izum, a Bog ga definira kao savez između muškarca i žene doživotno (Postanak 2,24; 1. Korinćanima 7,2-16; Efežanima 5,23-33). Biblijski gledano, homoseksualna zajednica nije brak. Nije važno jesu li vlasti ozakonile novu definiciju braka. Nije važno zalaže li se društvo pretjerano za istospolni brak. Homoseksualna zajednica uvijek je bila i uvijek će biti perverzija Božje kreacije.

U modernim društvima koja su sve sekularnija i nekršćanska, pokret za homoseksualna prava na kraju će zadobiti raspravu o bračnoj jednakosti. Bez nacionalnog pokajanja i oživljavanja kršćanske vjere gej zajednice će biti službeno priznate kao valjani brakovi, uz sva prava i privilegije koji se na njih odnose. No, što god društvo čini, ne može promijeniti činjenicu da se Kristovi sljedbenici trebaju uskladiti s Njegovom Riječju i podvrgnuti joj se. A Njegova Riječ nedvosmisleno izjavljuje da se brak podrazumijeva između jednog muškarca i jedne žene. Kao kršćani prihvaćamo činjenicu da živimo u sekularnim i bezbožnim narodima, ali cijenimo nepromjenjivu Riječ Božju nad društvenim promjenjivim običajima. „Nego neka Bog bude istinit, a svaki čovjek lažac" (Rimljanima 3,4).

Kršćani se ne trebaju boriti protiv toga da se homoseksualnim parovima dodijele građanske zajednice i vladine pogodnosti koje se pružaju takvim zajednicama. Porezne olakšice, prava na nasljedstvo, prava na bolničke posjete itd. ne spominju se u Bibliji. No, kad je riječ o definiciji braka, kršćani bi trebali stajati čvrsto. Bog je stvorio brak. Nijedno ljudsko biće nema pravo ili ovlaštenje da ga redefinira. Bez obzira što vlasti i društva odobravaju, homoseksualne zajednice nikada neće imati istinsku jednakost s heteroseksualnim brakovima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto se kršćani protive bračnoj jednakosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries