settings icon
share icon
Pitanje

Koji su neki nedvojbeni primjeri božanske intervencije?

Odgovor


Božanska intervencija je, najjednostavnije rečeno, Bog koji intervenira u svjetske poslove. Božanska intervencija može značiti da Bog uzrokuje da se nešto dogodi ili Bog sprečava da se nešto dogodi. Ateisti, agnostici i deisti mogu naći alternativna objašnjenja čak i za najjasnije čudesne događaje. Neki vjernici svugdje vide primjere božanske intervencije, tumačeći prividno slučajne događaje kao jasnu pouku od Boga da idu u jednom smjeru umjesto u drugom. Znači, intervenira li Bog u svjetske poslove? Ako je tako, postoje li nedvojbeni primjeri te božanske intervencije? Ostavlja li Bog otiske prstiju na svom djelu?

Vjernik može ukazati na mnoge primjere Božje intervencije. Sve od poraza Španjolske armade do nastanka modernog Izraela navodi se kao dokaz da je Bog intervenirao u povijest. Naravno, postoje i čuda Biblije, zabilježena od strane očevidaca događaja i samog stvaranja – „nebesa pričaju", kako je to rekao Haydn.

No, za ateiste, agnostike i deiste postoji alternativno objašnjenje za sve. Nedavno je u Sjedinjenim Državama emitirana televizijska emisija koja je pokušala objasniti čuda Biblije. Jedna je epizoda bila posvećena prelasku Crvenog mora (vidi poglavlje Izlazak 14). Znanstvenici su iznijeli nekoliko teorija, uključujući povremene kopnene mostove uzrokovane podvodnom vulkanskom aktivnošću ili podvodnim potresom kojeg je izazvao tsunami, što je rezultiralo time da se voda privremeno povuče na lokaciji gdje su Mojsije i Izraelci prešli Crveno more. Iako su teorije bile znanstveno moguće, nije bilo objašnjenja kako se događaj odvio u pravom trenutku kad su Izraelci trebali prijeći, a Egipćani bili uništeni nakon što su ih pokušali slijediti. Čak i ako se sam događaj može objasniti prirodnim putem, pruža vjerodostojnost negirajući nadnaravno vrijeme događaja. No opet, za osobu koja negira postojanje i/ili djelovanje Boga u svijetu, svako se čudo može objasniti tako da se pripiše slučajnosti, histeriji ili zabludi. Ako tražite razloge za nevjeru, zasigurno ćete ih pronaći.

Na suprotnom kraju spektra su vjernici koji vide gotovo sve kao primjer božanske intervencije. Velika količina namirnica očito je čudo od Boga. Iznenadni nalet vjetra ili slučajni susret prijatelja očito je znak od Boga da se krene u drugom smjeru. Iako je takav način razmišljanja više biblijski od pristupa koji bi deist mogao zauzeti, predstavlja ozbiljne probleme. Tumačenje gotovo svega kao rezultat božanske intervencije može dovesti do vrlo subjektivnih zaključaka. Skloni smo iščitavati ono što želimo. Primamljivo je proučavati zamisli kako bismo pronašli „dokaz" za ono što želimo da bude Božja volja, umjesto da istinski tražimo Božju volju na biblijski način (Rimljanima 12,1-2).

Biblijski gledano, Bog se definitivno miješa u svjetske poslove (vidi Postanak kroz Otkrivenje). Bog je suveren (Psalam 93,1; 95,3; Jeremija 23,20; Rimljanima 9). Ništa se ne događa da Bog ne odredi, uzrokuje ili dozvoli. Neprestano smo okruženi božanskom intervencijom, čak i kada je nismo svjesni ili smo slijepi za nju. Nikad nećemo znati svaki puta i svaki način na koji Bog intervenira u naš život. Božanska intervencija može doći u obliku čuda, poput iscjeliteljskog ili natprirodnog znaka. Božanska intervencija može doći i u obliku naizgled slučajnog događaja koji nas usmjerava na put kojim Bog želi da idemo.

No Biblija nas ne upućuje na traženje skrivenih duhovnih značenja u svakodnevnim životnim događajima. Iako bismo trebali biti svjesni da Bog intervenira, ne bismo trebali provoditi budni svaku minutu pokušavajući dešifrirati tajne poruke odozgo. Vjernici traže Božju Riječ za smjer (2. Timoteju 3,16-17) i vođeni su Duhom Svetim (Efežanima 5,18). Moramo se pokoravati onom izvoru za kojeg znamo da je Bog doista izgovorio, Njegovoj Riječi (Hebrejima 4,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su neki nedvojbeni primjeri božanske intervencije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries