settings icon
share icon
Pitanje

Je li ponekad Božja volja da vjernici budu bolesni?

Odgovor


Biblijsko učenje o Božjoj suverenosti kaže da je Bog svemoguć. On ima potpunu kontrolu nad svime — prošlošću, sadašnjošću i budućnošću — i ništa se ne događa izvan Njegove nadležnosti. Sve što se događa, Bog ili izravno uzrokuje ili pasivno dopušta. No, dozvoliti da se nešto dogodi i uzrokovati da se nešto dogodi dva su različita pojma. Na primjer, Bog je prouzročio stvaranje Adama i Eve kao savršenih, bezgrešnih bića; a zatim je dopustio da se pobune protiv Njega. Nije prouzročio da sagriješe, i zasigurno ih je mogao spriječiti, ali je odlučio to ne učiniti radi Njegove vlastite svrhe, te kako bi izveo Njegov savršen plan. Ta je pobuna donijela svaki oblik zla, zla kojeg Bog nije prouzročio, ali je dopustio da postoji.

Bolest je jedna od manifestacija dva opća tipa zla — moralnog i prirodnog. Moralno zlo je nehumanost čovjeka prema čovjeku. Prirodno zlo se sastoji od prirodnih katastrofa i fizičkih bolesti. Samo po sebi, zlo je izopačenost i pokvarenost nečega što je izvorno bilo dobro, a čemu sada nešto nedostaje. U slučaju bolesti, to je stanje u kojem nedostaje dobrog zdravlja. Grčka riječ za zlo, poneros, zapravo ukazuje na opakost, nešto što kvari dobro i zdravo stanje bića.

Kada je Adam sagriješio, cijelo je čovječanstvo osudio da trpi posljedice tog grijeha, a bolest je jedna od njih. Rimljanima 8,20-22 kaže: „stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti — ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu — ali u nadi. Jer i stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje. Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada.“ Bog — onaj koji je nakon pada stvorenje podvrgnuo ispraznosti — u konačnici ima plan osloboditi stvorenje od robovanja grijehu, baš kao što je od tog robovanja kroz Krista oslobodio nas.

Do tog dana, Bog koristi bolesti i druga zla kako bi izveo svoju suverenu svrhu, kako bi se proslavio i uzvisio svoje sveto ime. S vremena na vrijeme, On čudesno liječi bolesti. Isus je prolazio Izraelom liječeći svaku vrstu bolesti i nemoći (Matej 4,23), pa čak je i podigao Lazara iz mrtvih nakon što ga je usmrtila bolest. U Starom zavjetu, kralja Uziju je pogodila guba (2. Ljetopisa 26,19-20). Nabukodonozora je Bog doveo do ludila dok nije spoznao da „Svevišnji ima vlast nad kraljevstvom ljudskim“ (Daniel 4). Herod je bio udaren i pojeli su ga crvi, jer je Božju slavu prisvojio za sebe (Djela 12,21-23). Postoji barem još jedan slučaj u kojem je Bog dopustio bolest — sljepoću — ne kao kaznu za grijeh, već kako bi kroz tu sljepoću otkrio sebe i svoja čudesna djela (Ivan 9,1-3).

Kada u našem životu nastupi bolest, to možda neće biti rezultat izravne Božje intervencije, već samo rezultat toga da živimo u palom svijetu, u palim tijelima, kao i toga da donosimo loše odluke za naše zdravlje i način života. I premda postoje biblijski pokazatelji da Bog želi da budemo dobrog zdravlja (3. Ivanova 2), sve bolesti i nemoći dopušta za Njegovu svrhu, bilo da ih razumijemo ili ne.

Bolest je svakako posljedica pada čovjeka u grijeh, ali Bog itekako nad time ima kontrolu i On je taj koji ustvari određuje koliko daleko zlo može ići (baš kao što je to učinio sa Sotonom i kušnjama Joba — Sotoni nije dozvolio prijeći neke granice). On nam u Bibliji više od pedeset puta govori da je svemoćan, i nevjerojatno je vidjeti kako se Božja suverenost sjedinjuje s našim odlukama (i lošim i dobrim) kako bi izveo svoj savršen plan (Rimljanima 8,28).

Za one koji su vjernici i pate od bolesti, nemoći i/ili zaraze u ovom životu, spoznaja da mogu slaviti Boga kroz njihovu bol ublažava nesigurnost oko toga zašto je to dozvolio, što je također nešto što možda neće u potpunosti razumjeti sve dok ne budu stajali u Njegovoj prisutnosti u vječnosti. U to vrijeme, sva će pitanja biti odgovorena, ili možda točnije, takva pitanja nas više neće brinuti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li ponekad Božja volja da vjernici budu bolesni?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries