settings icon
share icon
Pitanje

Što je bojna oprema Božja?

Odgovor


Izraz „bojna oprema Božja” dolazi iz Efežanima 6:13-17: „Zato uzmite i na se stavite bojnu opremu Božju da se mognete oduprijeti u zli dan i, kad sve nadvladate, održati se! Dakle, stojte čvrsto! Opašite svoje bokove istinom, obucite oklop – pravednost, obujte noge spremnošću za Radosnu vijest – mir! U svemu uzmite veliki štit – vjeru; njime ćete moći ugasiti sve goruće strijele Zloga! Prihvatite kacigu – ono čim se spasava – i mač Duha, to jest riječ Božju.”

Efežanima 6:12 jasno pokazuje da je sukob sa Sotonom duhovan, i stoga se protiv njega i njegovih slugu ne može učinkovito koristiti nikakvo opipljivo oružje. Nismo dobili popis specifičnih taktika koje će Sotona koristiti. Međutim, odlomak prilično jasno kaže da ćemo se pozornim slijeđenjem uputa moći oduprijeti i pobijediti bez obzira na Sotoninu strategiju.

Prvi element našeg bojne opreme je istina (stih 14). To je lako razumjeti, budući da je Sotona poznat kao „otac laži“ (Ivan 8:44). Obmana je visoko na popisu stvari koje Bog smatra gadošću. „Lažljiv jezik” je jedna od stvari koje On opisuje kao „gnusobu” (Izreke 6:16-17). Dakle, potiče nas se da se opašemo istinom radi vlastitog posvećenja i izbavljenja, kao i za dobrobit onih kojima svjedočimo.

Također, u stihu 14 piše da obučemo oklop pravednosti. Oklop ove vrste štitio je ratnikove vitalne organe od udaraca koji bi inače bili smrtonosni. Ova pravednost ne odnosi se na ljudska djela pravednosti. Naprotiv, to je Kristova pravednost koju nam je Bog pripisao i koju smo primili po vjeri, a koja štiti naša srca od Sotoninih optužbi i osigurava naše najdublje biće od njegovih napada.

Stih 15 govori o pripremi nogu za duhovni sukob. U ratu ponekad neprijatelj stavi opasne prepreke na put vojnika koji idu naprijed. Ideja pripreme evanđelja mira sugerira da moramo krenuti u Sotonin teritorij svjesni da su pred nama zamke, s porukom milosti toliko ključnom da bi duše došle Kristu. Sotona je postavio mnoge prepreke na stazu kako bi zaustavio naviještanje evanđelja.

Štit vjere o kojem se govori u stihu 16 poništava učinkovitost Sotonina sijanja sumnji u Božju vjernost i Njegovu Riječ. Naša vjera čiji je „začetnik i završitelj” Krist (Hebrejima 12:2)— nalik je na zlatan štit: dragocjen, čvrst i solidan.

Kaciga spasenja u stihu 17 je zaštita za glavu, koja održava kritičan dio tijela. Mogli bismo reći da je našem načinu razmišljanja potrebno održavanje. Glava je sjedište uma, koji, kada je prihvatio sigurnu nadu u vječni život koju mu daje evanđelje, neće primati lažnu nauku ili popuštati Sotoninim kušnjama. Nespašena osoba ne može se nadati da će se oduprijeti udarcima lažne nauke zato što je bez kacige spasenja i njen um ne može razlučiti između duhovne istine i duhovne zablude.

Stih 17 tumači sam sebe po pitanju mača Duha: to je riječ Božja. Dok su svi drugi dijelovi duhovne opreme po svojoj naravi obrambeni, mač Duha je jedino napadačko oružje u Božjoj bojnoj opremi. To nam opisuje svetost i moć Božje riječi. Veće duhovno oružje ne može se zamisliti. U Isusovim kušnjama u pustinji, riječ Božja je uvijek bila Njegov nadmoćni odgovor Sotoni. Kakav je blagoslov da je ta ista Riječ i nama dostupna!

Povrh oblačenja u Božju bojnu opremu, u stihu 18 čitamo da nam se valja moliti u Duhu (odnosno s Kristovom mišlju, s Njegovim srcem i prioritetima). Ne možemo zanemariti molitvu jer je to sredstvo po kojemu dobivamo duhovnu snagu od Boga. Bez molitve, bez oslanjanja na Boga, naši pokušaji duhovnog ratovanja su isprazni i uzaludni. Bojna oprema Božja – istina, pravednost, evanđelje, vjera, spasenje, riječ Božja i molitva – alat je koji nam je Bog dao, kojim možemo imati duhovne pobjede i nadvladati Sotonine napade i kušnje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je bojna oprema Božja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries