settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između bluda i preljuba?

Odgovor


Definicije modernog rječnika za blud („dobrovoljni spolni odnos između osoba koje nisu u braku, što uključuje i preljub“) i za preljub („dobrovoljni spolni odnos između bračnog partnera i partnera koji nije vaš zakoniti supružnik“) dovoljno su jednostavne, ali Biblija nam daje bolji uvid u to kako Bog vidi ova dva seksualna grijeha. U Bibliji se o oba izraza govori doslovno, ali se također oba koriste figurativno kada se govori o idolopoklonstvu.

U Starom zavjetu, Mojsijev Zakon i židovski običaji zabranjivali su sve seksualne grijehe. Međutim, hebrejska riječ koja se u Starom zavjetu prevodi kao „blud“ također se koristila u kontekstu idolopoklonstva i nazivala duhovnom prostitucijom. U 2. Ljetopisa 21,10-14, Bog je udario Jehorama nevoljama i bolestima, jer je vodio ljude u idolopoklonstvo. „Naveo je na blud stanovnike Jeruzalema“ (s. 11), te „navodio na blud, kao što se dom Ahabov odavao bludništvu“ (s. 13). Kralj Ahab bio je muž Jezabele, svećenice pohotnog boga Baala, koja je odvela Izraelce u štovanje idola najgore vrste. U Ezekielu 16, prorok Ezekiel u detalje opisuje povijest odvraćanja Božjeg naroda od Njega kako bi „bludničio“ s drugim bogovima. Riječ blud, koja znači „idolopoklonstvo“, koristi se nekoliko puta samo u ovom poglavlju. Kako su Izraelci postali poznati među okolnim narodima po svojoj mudrosti, bogatstvu i moći, što je bila zamka za njih kao što je ženi njezina ljepota, njihovi susjedi su im se divili, udvarali i pozdravljali ih, i tako ih uvukli u idolopokloničku praksu. Riječ blud koristi se u vezi s poganskim idolopoklonstvom, jer su mnoga poganska „štovanja“ uključivala seks u svojim ritualima. Hramske prostitutke bile su uobičajene u štovanju Baala i ostalih lažnih bogova. Seksualni grijesi svih vrsta nisu se samo prihvaćali u tim religijama, nego su se i poticali kao sredstvo za veće blagoslove od bogova za štovatelje, osobito u povećanju njihovih stada i usjeva.

U Novom zavjetu, blud dolazi od grčke riječi porneia, čije značenje uključuje preljub i incest. Porneia dolazi od druge grčke riječi čija definicija također uključuje uživanje u bilo kakvoj nezakonitoj požudi, uključujući homoseksualnost. Upotreba te riječi u evanđeljima i poslanicama uvijek se odnosi na seksualni grijeh, dok se „blud“ u knjizi Otkrivenja uvijek odnosi na idolopoklonstvo. Gospodin Isus osuđuje dvije crkve Male Azije za sudjelovanje u bludu idolopoklonstva (Otkrivenje 2,14.20), te također govori o „velikoj bludnici“ posljednjih vremena, što je idolopoklonička lažna religija „s kojom su počinili blud kraljevi zemaljski i opili se vinom bluda njezina stanovnici zemaljski“ (Otkrivenje 17,1-2 VB).

S druge strane, preljub se odnosi na seksualni grijeh ljudi koji su u braku s nekime tko nije njihov supružnik, te se riječ u Starom zavjetu koristi i doslovno i figurativno. Hebrejska riječ koja se prevodi kao „preljub“ doslovno znači „razvrgavanje braka“. Zanimljivo, Bog opisuje preljub kao napuštanje od strane svog naroda i njihovo prianjanje uz druge bogove. Židovi su se smatrali kao supružnica Jahve, stoga kad su se okrenuli bogovima drugih naroda, Bog ih je usporedio sa ženom preljubnicom. Stari zavjet često idolopoklonstvo Izraela naziva nemoralnom ženom koja „bludniči idući za“ drugim bogovima (Izlazak 34,15-16; Levitski zakonik 17,7; Ezekiel 6,9). Nadalje, cijela knjiga Hošee uspoređuje odnos između Boga i Izraela s brakom proroka Hošee i njegove žene preljubnice, Gomere. Gomerini postupci prema Hošei bili su slika grijeha i nevjernosti Izraela koji je uvijek iznova napuštao svog pravog muža (Jahvu) i počinjao duhovni preljub s drugim bogovima.

U Novom zavjetu, dvije grčke riječi koje se prevode kao „preljub“ gotovo se uvijek koriste u smislu doslovnog seksualnog grijeha koji uključuje bračne partnere. Jedina iznimka nalazi se u pismu crkvi u Tijatiri, kojoj se sudilo za toleriranje „žene Jezabele, koja sebe naziva proročicom“ (Otkrivenje 2,20 VB). Ova je žena odvela crkvu u nemoralnu i idolopokloničku praksu, i svakoga koga je zavela svojim lažnim naukom smatralo se da je s njom počinio preljub.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je razlika između bluda i preljuba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries