settings icon
share icon
Pitanje

Može li se doista reći da je Kristov povratak blizu?

Odgovor


Riječ „blizu" znači da se nešto može dogoditi u svakom trenutku; neočekivano. Kad govorimo o skorašnjem Kristovom povratku, znači da se može vratiti u bilo kojem trenutku. Nema više nekih biblijskih proročanstava koja se moraju dogoditi prije nego što Isus ponovno dođe do uznesenja crkve. Skori Kristov povratak općenito se podučava među evanđeoskim kršćanima, s dozom neslaganja u vezi gledišta na dispenzacionalizam i vjerovanja hoće li uzeće biti prije, usred ili poslije nevolja.

Isus je više puta govorio o svom povratku tijekom svoje službe, što je prirodno potaknulo pitanja Njegovih učenika. Jedno od njihovih pitanja glasi: „Reci nam kada će to biti i koji će biti znak kad se sve to ima svršiti?" (Marko 13,4). Isus je odgovorio: „A o onome danu i času nitko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac. Pazite, bdijte i molite — jer ne znate kada je to vrijeme" (stihovi 32-33). Važno je zapamtiti u svakoj raspravi o eshatologiji da Bog ne želi da u potpunosti razumijemo vrijeme Njegovih planova.

Međutim, Biblija kaže da je Isusov povratak blizu i da ćemo s nestrpljenjem čekati na njega (Rimljanima 8,19-25; 1. Korinćanima 1,7; Filipljanima 3,20; Judina 1,21). Jakov nas potiče: „Strpite se i vi, učvrstite srca svoja, jer se dolazak Gospodinov približio" (Jakovljeva 5,8). Otkrivenje 1,3 i 22,10 također kažu da je „vrijeme blizu".

Isus je učio svoje učenike da paze na Njegov povratak. „I vi dakle budite pripravni, jer u čas u koji i ne mislite Sin Čovječji dolazi" (Luka 12,40). Zapovijed da „budemo pripravni" podrazumijeva skori Kristov dolazak. Kroz cijeli Novi zavjet crkvi se govori da bude spremna (Matej 24,42. 44; 1. Solunjanima 5,6). Ako su učenici i rana crkva mogli očekivati Gospodinov dolazak u bilo koje vrijeme, koliko tek mi trebamo biti spremni u čeznutljivom iščekivanju?

Naše spasenje je „spremno da se objavi u posljednjemu vremenu" (1. Petrova 1,5). Isus se može vratiti po svoje u svakom trenutku, i taj će događaj pokrenuti niz događaja detaljno opisanih u Otkrivenju 6–18. Poput pet mudrih djevica u Isusovoj prispodobi (Matej 25,1-13) moramo biti spremni. „Bdijte dakle jer ne znate ni dana ni časa u koji dolazi Sin Čovječji" (Matej 25,13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li se doista reći da je Kristov povratak blizu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries