settings icon
share icon
Pitanje

Što su to blaženstva?

Odgovor


Blaženstva su osam izjava blagoslivljanja koje je Isus izgovorio na početku Propovijedi na gori (Matej 5,3-12), od kojih svaka počinje sa „Blaženi…“. Polemizira se o tome koliko točno tamo ima blaženstava. Neki kažu sedam, devet ili pak deset blaženstava, ali izgleda da ih ima osam (stihovi 10-12 iz Mateja 5 su jedno blaženstvo).

Grčka riječ koja se prevodi „blaženi“ znači „duhovno blagostanje i napredak“. To je riječ koja se odnosi na duboku radost duše. Oni koji iskuse prvi dio blaženstava (siromašni, ožalošćeni, krotki, gladni pravednosti, milosrdni, čisti, mirotvorci i progonjeni) također će iskusiti drugi dio blaženstava (kraljevstvo nebesko, utjehu, baštinit će zemlju, nasitit će se, zadobit će milosrđe, gledat će Boga, zvat će se sinovima Božjim, naslijedit će kraljevstvo nebesko). Blaženi imaju udjela u spasenju i ušli su u kraljevstvo Božje, i pritom iskusili predokus neba. Drugi mogući izraz svakog blaženstva jest uzvik „Oh, kako su blagoslovljeni oni…“.

Blaženstva opisuju idealnog učenika i njegove nagrade, i sadašnje i buduće. Osoba koju Isus opisuje u ovom odjeljku ima drugačiju kvalitetu karaktera i stil života od onih koji su još uvijek „izvan kraljevstva“. Kao književni oblik, blaženstvo također nalazimo u Starom zavjetu, posebno u Psalmima (1,1; 34,8; 65,4; 128,1) i drugdje u Novom zavjetu (Ivan 20,29; Marko 14,22; Jakovljeva 1,12; Otkrivenje 14,13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su to blaženstva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries