settings icon
share icon
Pitanje

Što je blagoslov prema Bibliji?

Odgovor


U Bibliji postoji nekoliko riječi koje se obično prevode kao „blagoslov“. Hebrejska riječ koja se najčešće prevodi kao „blagoslov“ je barak, što može značiti hvaliti, čestitati ili pozdraviti, a koristi se čak i kao prokletstvo. Postanak 1,22 je prvi slučaj kada je Bog blagoslovio morska stvorenja i ptice, rekavši im da se plode i množe na zemlji. Isto tako, u 28. stihu, Bog je dao sličan blagoslov Adamu i Evi, dodajući da trebaju vršiti vlast nad stvorenjem. Kad je Bog pozvao Abrama da ode u Obećanu zemlju (Postanak 12,1-3), obećao je da će ga blagosloviti, proslaviti njegovo ime i preko njega blagosloviti sve obitelji na zemlji. Blagoslovi su ovdje jasno povezani sa srećom i blagostanjem, kako za Abrama tako i za druge. U Postanku 22,16-18, Bog ponovno blagoslivlja Abrama i dodaje da blagoslov dolazi zbog njegove poslušnosti Božjim zapovijedima.

Bog nije jedini koji izriče blagoslove. Kad je Rebeka napustila svoju obitelj kako bi postala Izakova žena (Postanak 24,60), njezina ju je obitelj blagoslovila rekavši „neka tvoje sjeme zaposjedne vrata onih koji ga mrze“. Kad je Izak bio spreman umrijeti, izrekao je ovaj blagoslov nad svojim sinom Jakovom: „Neka ti, stoga, Bog daje rosu nebesku i plodnost zemlje, i obilje žita i mladoga vina; neka ti služe narodi i klanjaju ti se plemena; budi gospodar nad svojom braćom i neka ti se sinovi tvoje majke klanjaju: proklet bio svatko tko tebe proklinje, i blagoslovljen onaj tko tebe blagoslivlje“ (Postanak 27,28-29).

Još jedna hebrejska riječ za blagoslov je esher, što se također prevodi kao sreća. Job 5,17 izjavljuje: „Gle, sretan je čovjek kojega Bog ispravlja. Stoga ne preziri karanje Svemoćnoga“. Ovaj je blagoslov povezan sa spoznajom da je Bog na djelu kako bi nas usmjerio na pravi put. Božja kazna zapravo je prikaz Njegove ljubavi prema nama, poput roditelja koji disciplinira dijete koje se igra nasred ulice. Psalam 1,1-3 prenosi tu temu dalje kada kaže: „Blagoslovljen je čovjek koji ne hodi po savjetu bezbožnikâ, ne stoji na putu grešnikâ i ne sjedi u zboru podrugljivaca, Nego uživa u zakonu GOSPODINOVU i o zakonu njegovu razmišlja dan i noć. On će biti kao stablo zasađeno kraj tekućih voda, koje plod svoj u svoje vrijeme donosi; njegov list neće venuti i uspijevat će što god on čini.“ Knjiga psalama puna je referenci o ovom tipu sretnog blagoslova za one koji ljube i boje se Gospodina Boga.

U Novom zavjetu postoje dvije glavne grčke riječi koje se prevode kao „blagoslov“. Makarios nosi značenje sreće koje smo upravo pogledali. Blaženstva u Mateju 5 i Luki 6 opisuju sretno stanje onih koji svoju svrhu i ispunjenje pronalaze u Bogu. Kao u Psalmima, najbolji život dostupan je onima koji ljube i boje se Boga i uređuju svoje živote prema Njegovoj Riječi. Rimljanima 4,6-8 ovaj sretni blagoslov povezuje s onima čiji su grijesi oprošteni, jer oni znaju da je odnos s Bogom obnovljen. Eulogeo se više fokusira na dobre riječi ili dobar izvještaj koji drugi daju o nekome i također opisuje blagoslov koji izgovaramo nad svojom hranom (Matej 26,26). Efežanima 1,3 blagoslivlja Boga za sve blagoslove koje nam daje u Kristu, a 1. Petrova 3,9 nas upućuje da blagoslivljamo one koji nas zlostavljaju, jer smo pozvani primiti blagoslov od Boga.

Spajajući ove niti zajedno, vidimo da je blagoslov izjava dobre volje i sreće koja se govori o drugome, kao i stanje koje ispunjava te dobre riječi. Božji izvorni plan stvaranja bio je da Njegova stvorenja, uključujući čovječanstvo, dožive blagostanje, mir i ispunjenje, ali taj je plan uništen kada je grijeh ušao u svijet. Izjave blagoslova su želja da Bog obnovi svoju naklonost drugima ili izjava Njegove inherentne dobrote. Konačni blagoslov koji je Bog dao je novi život i oprost koji dolazi po vjeri u Njegova Sina, Isusa Krista. Materijalni blagoslovi koje uživamo iz dana u dan su privremeni, ali duhovni blagoslovi koji su nam dostupni u Kristu obuhvaćaju vrijeme i vječnost, kao i materijalne i nematerijalne stvari. Kao što je psalmist rekao: „Sretan je onaj kome je pomoć Bog Jakovljev, kome je nada u GOSPODINU, Bogu njegovu“ (Psalam 146,5).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je blagoslov prema Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries