settings icon
share icon
Pitanje

Što je bitka Armagedon?

Odgovor


Riječ “Armagedon” dolazi od hebrejske riječi Har-Magedone, koja znači „Planina Megido” i koja je postala sinonimna s budućom bitkom u kojoj će Bog intervenirati i uništiti vojske Antikrista kao što je to predviđeno u biblijskom proročanstvu (Otk 16:16; 20:1-3, 7-10). Mnoštvo ljudi bit će uključeno u Armagedonsku bitku, jer će se sve nacije udružiti kako bi se borile protiv Krista.

Točna lokacija doline Armagedon nije sasvim jasna zato što nema planine koja bi se zvala Meggido. Međutim, budući da „Har” također znači brdo, najvjerojatnije se radi o brdovitom kraju oko doline Meggido, nekih šezdeset milja sjeverno od Jeruzalema. U tome se području vodilo više od dvjesto bitaka. Dolina Megiddo i obližnja dolina Esdraelon bit će središnja točka u bici kod Armagedona, koja će bješnjeti cijelom dužinom Izraela, sve do edomskoga grada Bozre na jugu (Iz 63:1). Dolina Armagedon bila je poznata po dvije velike pobjede u Izraelovoj povijesti:: 1) Barakova pobjeda nad Kanaancima (Suci 4:15) i 2) Gideonova pobjeda nad Midjancima (Suci 7). Armagedon je također bio mjesto dvije velike tragedije: 1) Smrt Šaula i njegovih sinova (1. Sam 31:8) i 2) smrt kralja Jošije (2. Kr 23:29-30; 2. Ljet 35:22).

Zbog te povijesti, dolina Armagedon postala je simbol krajnjeg sukoba između Boga i sila zla. Riječ “Armagedon” javlja se samo u Otkrivenju 16:16: „Skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon.” To govori o okupljanju kraljeva odanih Antikristu kako bi izveli posljednji napad na Izrael. Kod Armagedona Bog će izliti „čašu vina svoga uskipjelog” (Otk 16:19), a Antikrist i njegovi sljedbenici bit će zbačeni i poraženi. “Armagedon” je postao općenit naziv koji se odnosi na kraj svijeta, a ne samo na bitku koja će se voditi u dolini Megiddo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je bitka Armagedon?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries