settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o bijeloj magiji?

Odgovor


Bijela magija je opisana kao „dobra“ magija, nasuprot crnoj magiji, koja svoju moć dobiva od zlih bića. Postoje oprečna mišljenja vezana uz razlike između crne i bijele magije, od ideje da su to dva imena za istu stvar do vjerovanja da se radi o potpuno drukčijim stvarima, posebno u ciljevima i namjerama. Biblija ne razlikuje „dobru“ od „loše“ magije. Što se Biblije tiče, magija je magija. Pismo ne razlikuje koristi li se magija za dobro ili zlo; ona je zabranjena zato što svoj izvor moći prima iz izvora koji nije Bog.

Oni koji prakticiraju bijelu magiju, često se zovu wicca, štuju tvorevinu umjesto Stvoritelja, a premda oni možda ne zazivaju đavla ili zle duhove, često se pozivaju na „majku zemlju“, anđele i/ili druge elemente. Središnja wicca tema je: „Ako ne škodi, vrši vlastitu volju.“ Mnogi koji se površno bave bijelom magijom nazivaju sebe wiccanima, bez obzira jesu li to ili nisu. Premda je wicca poprilično otvoreno društvo i postoje različite „denominacije“ i teološka stajališta unutar tog vjerovanja, postoje neka vjerovanja, prakse i tradicije koje povezuju sljedbenike bijele magije s wiccom.

Bez obzira je li namjera štovati „majku“ zemlju, elemente ili anđele, te želi li osoba činiti samo dobro, u stvarnosti ne postoji razlika između bijele i crne magije jer obje štuju nešto drugo osim Boga. Zastrašujuće je pomisliti da se sljedbenici bijele magije nesvjesno mole ili zazivaju istoga boga kao i sljedbenici crne magije - Sotonu.

U Svetom pismu, kako u Starom tako i u Novom zavjetu, svi oblici vračanja smatraju se prekršajem Božjega zakona i osuđuju (Ponovljeni zakon 18:10-16; Levitski zakonik 19:26, 31; 20:27; Djela 13:8-10). Faraonovi čarobnjaci pokušali su kopirati čuda koja su učinili Mojsije i Aron koristeći svoja „tajna umijeća“, što se odnosi na „obrede ili rituale koji vračari i čarobnjaci koriste kako bi postigli svoje naume: bajanja, uroke, magične riječi, nošenje vradžbina, amuleta“ i tako dalje (Izlazak 7:11, 8:7). Apostol Pavao osudio je Elima Vrača, nazivajući ga „sin(om) đavolskim“ punim „svake lukavštine i zloće”, koji „iskrivljuje prave putove Gospodnje“ (Djela 13:10). Nigdje u Bibliji ni jedan vještac ili čarobnjak nije prikazan u pozitivnom svjetlu. Bog ih sve osuđuje.

Sveto pismo kaže da Bog mrzi sve čarobnjaštvo. Zašto? Zato što ne dolazi od Boga. Sotona vara ljude tako što im bijelu magiju predstavlja kao nešto korisno. On to može činiti zato što se predstavlja kao anđeo svjetla (2. Korinćanima 11:14), ali njegova je želja zavesti duše što je više ljudi moguće. Biblija nas upozorava protiv njega i njegovih zlih trikova. „Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere“ (1. Petrova 5:8).

„Duh izričito veli da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i pristati uz prijevarne duhove i đavolske nauke“ (1. Timoteju 4:1). Prava duhovna moć jedino dolazi od Boga, od ispravnog odnosa s Njim kroz vjeru u Isusa Krista, te od Svetoga Duha koji živi u srcima vjernika.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o bijeloj magiji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries