settings icon
share icon
Pitanje

Što je biblijski nauk o prosvjetljenju?

Odgovor


Jednostavno rečeno, prosvjetljenje u duhovnom smislu jest “osvjetljenje“ razumijevanja u nekom području. Kada se božansko osvjetljenje bavi novom spoznajom budućih stvari, to nazivamo „proročanstvom“. Kada se osvjetljenje bavi razumijevanjem i primjenom spoznaje koju već imamo, to zovemo „prosvjetljenje“. Postavlja se pitanje: „Kako Bog prosvjetljuje umove onih koji proučavaju Njegovu Riječ?“

Najosnovnija razina prosvjetljenja jest spoznaja grijeha; bez te spoznaje, sve ostalo je besmisleno. Psalam 18,28 kaže: „Jer ti svjetiljku moju užižeš, Gospode, Bože moj, tminu moju obasjavaš“ (VB). Najduže poglavlje u Bibliji Psalma 119 pjesma je o Božjoj Riječi. Stih 130 kaže: „Otvaranje riječi tvojih prosvjetljuje, daje razbor priprostima“ (VB). Ovaj stih uspostavlja osnovnu metodu Božjeg prosvjetljenja. Kada Božja Riječ uđe u srce osobe, osvjetljuje i daje razumijevanje. Iz tog razloga, više puta nam se govori da proučavamo Božju Riječ. Psalam 119,11 kaže: „U srce sam svoje tvoju pohranio riječ, da protiv tebe ne sagriješim“ (VB). Stihovi 98 i 99 kažu: „Svojim me zapovijedima od neprijatelja mojih činiš mudrijim, jer one su sa mnom dovijeka. Razumniji sam od svih svojih učitelja, jer razmišljam o svjedočanstvima tvojim“ (VB).

Redovito proučavanje Božje Riječi daje smjernice i razumijevanje u životnim pitanjima. To je prva metoda Božjeg prosvjetljenja i polazna točka za sve nas. U Psalmu 119 također pronalazimo još jednu vrstu Božjeg prosvjetljenja. Stih 18 kaže: „Otvori mi oči, da bih vidio čudesa iz Zakona tvojega“ (VB). Ta „čudesa“ nisu nova otkrivenja, već stvari koje su napisane davno prije, a čitatelj ih tek sada razumije. Isto tako, stih 73 kaže: „Tvoje su me ruke stvorile i oblikovale me: daj mi razbora da naučim tvoje zapovijedi!“ (VB). Ova molba je za osobno razumijevanje u primjeni Božjeg zakona. U ovom psalmu se petnaest puta traži od Boga da pouči i da razumijevanje Njegovog zakona.

Jedan odlomak koji ponekad izaziva kontroverze u vezi prosvjetljenja jest Ivan 14,26: „A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u moje ime, on će vas poučavati o svemu i podsjetiti vas na sve što vam rekoh“ (VB). Isus je govorio svojim učenicima u gornjoj sobi, dajući im posljednje upute prije svoje smrti. Ova posebna skupina ljudi trebala je biti odgovorna za širenje Radosne vijesti Isusa Krista cijelom svijetu. S Njim su proveli tri i pol godine, gledajući Njegova čuda i slušajući Njegova učenja. U prosljeđivanju tih učenja ostatku svijeta bila im je potrebna posebna Božja pomoć kako bi se točno svega prisjetili. Isus je rekao da će ih Duh Sveti poučavati i podsjetiti na sve što im je rekao kako bi istinu mogli dalje proslijediti drugima. Iako ovaj stih uči da će apostoli imati božansku pomoć u pisanju evanđelja, ne uči da će Duh isto učiniti sa svim vjernicima.

Dakle, što je onda prosvjetiteljsko djelo Duha Svetoga u vjernicima? Efežanima 1,17-18 kaže da Duh daje mudrost i otkrivenja o Isusu Kristu i prosvjetljuje oči razumijevanja kako bismo mogli znati Božju svrhu u našim životima. U 1. Korinćanima 2,10-13, Bog otkriva svoje planove za nas po svojem Duhu, koji nas uči onome što je duhovno. Kontekst ovdje ukazuje na Riječ Božju kao onu koja je otkrivena. Duh Božji će nas uvijek upućivati na Božju Riječ za pouku. Kao što je Isus rekao svojim učenicima u Ivanu 16,12-15, Duh jednostavno ponavlja ono što su Otac i Sin već rekli. Ovo ponavljanje nam pomaže da zapamtimo i potpuno čujemo ono što nam je Bog već rekao. Ponekad nešto moramo čuti nekoliko puta prije nego što stvarno „čujemo“. To je mjesto gdje Duh počinje djelovati.

Nešto preko čega se ponekad prelazi u raspravi o prosvjetljenju jest njezina svrha. Kada čujete neke argumente, čini se da je cijela svrha prosvjetljenja točno i akademsko razumijevanje Božje Riječi. Nema sumnje da Bog želi da točno razumijemo ono što nam je dao. Riječi imaju značenje, te moramo obratiti pažnju na detalje u tim riječima. Međutim, akademsko razumijevanje činjenica nikome ne čini nikakvo dobro bez primjene tih činjenica.

Ako se vratimo na Psalam 119, pronalazimo da su svrhovite izjave povezane sa stihovima o prosvjetljenju. „Razmišljat ću o čudesima tvojima“ (27. stih), „čuvat ću Zakon tvoj, i držat ću ga svim srcem (34. stih), „da upoznam tvoja svjedočanstva“ (125. stih), „i živjet ću“ (144. stih). Prosvjetljenje uvijek ukazuje na djelovanje. Zašto nam Bog pomaže da razumijemo Njegovu Riječ? Zato da bismo mogli živjeti u njezinoj svjetlosti. Prva Ivanova 1,6 nas izaziva: „Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine“ (VB). To bismo mogli parafrazirati ovako: „Ako kažemo da smo prosvijetljeni, ali i dalje hodamo u tami, onda lažemo u vezi razumijevanja Božje Riječi.“ Duh Božji, koji nas prosvjetljuje kako bismo razumjeli Božju Riječ, uzima tu spoznaju i vodi nas da ju živimo. Rimljanima 8,14 kaže: „Jer svi koji su Duhom Božjim vođeni, oni su sinovi Božji“ (VB). Prosvjetiteljsko djelo Duha Svetoga u našim životima potvrda je da smo doista djeca Božja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je biblijski nauk o prosvjetljenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries