settings icon
share icon
Pitanje

Kako možemo vjerovati da biblijsko proročanstvo doista može predvidjeti budućnost?

Odgovor


Glavni razlog zašto se možemo pouzdati u biblijsko proročanstvo jest da nam ga je, kao i ostatak Pisma, dao Stvoritelj svemira. Ono je božanski nadahnuto, nepogrešivo, savršeno i istinito. Bog ne može lagati (Titu 1,2), a vjerodostojnost biblijskog proročanstva ukorijenjena je u karakteru i poznavanju Boga: „Od početka objavljujem kraj, i od davnina ono što se još nije zbilo, govoreći: 'Moj će se naum ostvariti i izvršit ću sve što mi je volja" (Izaija 46,10).

Biblijsko proročanstvo predviđa budućnost i objašnjava koji će biti pozitivni ili negativni rezultati budućih događaja. Proročanstvo može objaviti događaje koji donose radost i zadovoljstvo ili strah i slutnju. Kada se Božja proročanstva ignoriraju, to je obično zato što slušatelji ne vole ono što čuju iz nekog razloga. Biblijsko proročanstvo obično je vrlo specifično u vezi toga kako će to utjecati na nekoga ili nešto. I uvijek je pouzdano i vrijedno našeg potpunog povjerenja. Možemo dopustiti da proročanstvo pomogne oblikovati naše živote, dajući nam smjer u služenju našem Gospodinu. Proročanstvo bi nam trebalo biti izvor snage i pouka. Za razliku od onoga što danas zovemo „proroštvo", kako u crkvi tako i izvan crkve, pravo biblijsko proročanstvo je uvijek točno i precizno. Ono što Bog prorokuje uvijek se ostvari (Izaija 14,24).

Primjer je proročanstvo o potopu u Postanku 6. Bog objašnjava svoje razloge za potop, daje posebne upute Noi da izgradi arku kako bi sačuvao živote, a zatim pušta ovu katastrofu diljem svijeta. Josipovi snovi u Postanku 37,5-10 sadrže proročanstva koja su se dogodila kasnije u njegovu životu. Ponovljeni zakon 18,18 kaže: „Podići ću im proroka isred braće tvoje, kao što si ti [Mojsije]; i svoje ću riječi staviti u usta njegova te će im govoriti sve što mu zapovjedim." Ovo proročanstvo upućuje na židovskog Mesiju, našeg Gospodina Isusa, i citira se u Djelima 3,22. Izaija, 53. poglavlje, sadrži uvjerljivo proročanstvo o Isusu Kristu: Njegovoj mladosti, Njegovoj službi, Njegovom preuzimanju grijeha i patnji, te Njegovom žrtvovanju. Psalam 22 nam daje još jedno proročanstvo o patnji našega Gospodina, obuhvaćeno u opisu kralja Davida.

U proročanstvima našeg Gospodina, kao što su ona u Mateju 24, On je govorio o ratovima, gladi, potresima, progonima, otpadu i izdajama, i na kraju o svom povratku. Ova i druga proročanstva posljednjih vremena jednako su pouzdana kao i Božje upozorenje o potopu. Slična predviđanja katastrofalnih događaja koji tek dolaze nalaze se u 2. Petrovoj 3 i Otkrivenju 6–16. A u 1. Solunjanima 4,13-18 kršćanima se obećava spas od tog dana nevolje. Biblijsko proročanstvo daje nam putokaz budućnosti. Neshvaćanje proročanstva o uzeću znači propustiti jedan od najvećih Božjih darova.

Možemo vjerovati da nas Bog ljubi i dao nam je svoga Sina (Ivan 3,16). Svakako se možemo osloniti na Njega kao autora biblijskog proročanstva. Naš je Gospodin rekao: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova; da nije tako, rekao bih vam. Idem vam pripraviti mjesto" (Ivan 14,2). Potom nam je dao blagoslovljeno jamstvo: „I ako odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja" (stih 3). To treba biti ohrabrenje za sve kršćane.

Stavite svoje pouzdanje u Božja proročanstva, baš kao što se pouzdate u Njegovog Sina. „Jer koliko god da je obećanja Božjih, u njemu su 'Da!' i u njemu su 'Amen!' — Bogu na slavu kroz nas" (2. Korinćanima 1,20).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako možemo vjerovati da biblijsko proročanstvo doista može predvidjeti budućnost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries