settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o kremiranju? Trebaju li se kršćani kremirati?

Odgovor


Biblija ne daje nikakvo posebno učenje o kremiranju. U Starom zavjetu ima primjera ljudi koji su poginuli spaljivanjem (1. Kr 16:18; 2. Kr 21:6) te primjera gorenja ljudskih kostiju (2. Kr 23:16-20), ali to nisu primjeri kremiranja. Zanimljivo je primijetiti da je u 2. Kraljeva 23:16-20 spaljivanje ljudskih kostiju na žrtveniku oskvrnulo žrtvenik. Istovremeno, starozavjetni zakon nigdje ne zapovijeda da se mrtvo tijelo ne smije spaliti, niti nekome tko je kremiran pripisuje bilo kakvo prokletstvo ili osudu.

Kremiranje se prakticiralo u biblijska vremena, ali nije bilo uobičajena praksa Izraelaca niti novozavjetnih vjernika. U kulturama biblijskih vremena uobičajen način pokapanja ljudskih tijela bilo je pokapanje u grobnici, pećini ili u zemlji (Post 23:19; 35:4; 2. Ljet 16:14; Mt 27:60-66). Iako je pokapanje bilo uobičajena praksa, Biblija nigdje ne zapovijeda pokapanje kao jedinu metodu odlaganja tijela.

Je li kremiranje nešto što kršćanin može uzeti u obzir? Ponovno, ne postoji eksplicitna zapovijed protiv kremiranja. Neki vjernici prigovaraju praksi kremiranja zbog toga što misle da taj postupak ne uviđa da će Bog jednog dana uskrsnuti naša tijela i ponovno ih ujediniti s dušom/duhom (1. Kor 15:35-58; 1. Sol 4:16). Međutim, činjenica da je tijelo kremirano ne otežava Bogu posao uskrisivanja tog tijela. Tijela kršćana koji su umrli prije tisuću godina do sada su se pretvorila u prašinu. To ni na koji način neće spriječiti Boga da im uskrsne tijela. On ih je stvorio i s lakoćom će ih ponovno stvoriti. Kremiranje nije ništa doli „ubrzavanje“ procesa pretvaranja u prašinu. Bog je jednako sposoban uskrsnuti ostatke nekoga tko je bio kremiran kao i nekoga tko nije bio kremiran. Pitanje ukapanja ili kremiranja nalazi se unutar područja kršćanske slobode. Osoba ili obitelj koji razmišljaju o ovoj mogućnosti trebali bi moliti za mudrost (Jk 1:5) i učiniti ono u što su uvjereni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o kremiranju? Trebaju li se kršćani kremirati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries