settings icon
share icon
Pitanje

Zašto toliko mnogo kršćana nema dosljedni biblijski svjetonazor?

Odgovor


Biblijski svjetonazor je potpuno poimanje svijeta sa biblijskog stajališta. To je osnovni kršćanski sustav vjerovanja o smislu života, Božjoj naravi, izvoru istine i drugim temeljnim konceptima. Ipak, gledište mnogih kršćana nije biblijski konzistentno. Možda nekim pitanjima pristupaju sa biblijskog stajališta, ali ne svakom pitanju.

Postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih neki kršćani nemaju dosljedni biblijski svjetonazor:

1) Ne znaju što Biblija kaže. Ne poznaju Riječ. Ako netko, primjerice, ne zna što Biblija govori o svetosti ljudskog života, teško će oblikovati biblijski pogled na tu temu. Za one koji su u neznanju, obrazovanje je ključno.

2) Odbacuju ono što Biblija kaže o određenim pitanjima. Ako kršćanin ne vjeruje onome što Biblija kaže, njemu će biti nemoguće imati autentično biblijsko gledište. Za one koji se protive, pokajanje je ključno.

3) Više se brinu što svijet o njima misli nego što Bog misli. „Strah čovjeku postavlja zamku" (Izreke 29,25). Vjernik koji svijet gleda sa biblijskog stajališta prepoznaje da nije od svijeta. Isus je rekao: „Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje volio, no budući da niste od svijeta, nego vas ja izabrah od svijeta, zbog toga vas svijet mrzi" (Ivan 15,19; vidi i Ivan 17,14). Kad vjernik počne raditi kompromise sa svjetskim načinom razmišljanja, gubi fokus na Božjoj perspektivi. Za one koji su uplašeni, hrabrost je ključna.

4) Mlaki su u svojoj predanosti Kristu. Poput crkve u Laodiceji, nisu „ni studeni ni vrući" (Otkrivenje 3,15), ne žele zauzeti stav za Krista. Za mlake je ključna predanost.

5) Na njih utječu laži svijeta. Još od vremena Adama i Eve, Sotona je koristio svoju sposobnost obmane i zbunjivanja (Postanak 3,1-7; Otkrivenje 12,9). Snažno sredstvo Sotoninog arsenala je ideja da je Biblija knjiga mitova, da je puna grešaka i da joj se ne može vjerovati. Sotona želi uvjeriti ljude da Biblija više nije relevantna, da su njeni zakoni i načela zastarjeli. Mnogi su u crkvi pod utjecajem takvog razmišljanja. Za prevarene je ključno razlučivanje.

6) Poljuljani su svojim okolnostima i sumnjaju u Božja obećanja. U Mateju 14, kada je Petar izišao iz čamca kako bi hodao vodom, pokazao je biblijski svjetonazor: Isus je izvor svake snage. Međutim, kad se Petar usredotočio na more bacano olujom, njegov se pogled promijenio: možda su valovi moćniji od Isusa. Za one koji sumnjaju ključna je vjera.

Da bismo imali dosljedni biblijski svjetonazor, moramo se vratiti Bibliji i držati se obećanja koja nam je Bog dao, jer nam svijet ne nudi ništa (Luka 9,25; Ivan 12,25; Matej 6,19).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto toliko mnogo kršćana nema dosljedni biblijski svjetonazor?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries