settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je biblijski kreacionizam toliko važan?

Odgovor


Pitanje zašto je biblijski kreacionizam važan isto je poput pitanja zašto su temelji važni za građevinu. Biblijski kreacionizam je temelj kršćanske vjere. Kršćanstvo se zasniva na knjizi Postanka, 1. poglavlju, stihu: „U početku stvori Bog nebo i zemlju…“ Ova jedna tvrdnja potvrđuje kreacionizam i protivi se svakom gledištu koje obuhvaća evolucionizam (vjerovanje da je svemir nastao „velikim praskom“ i od onda neprestano evoluira). Naši stavovi što se tiče stvaranja odražavaju vjerujemo li Božjoj Riječi ili dovodimo u pitanje njezinu istinitost. Kao kršćani, moramo razlikovati kreacionizam i evolucionizam; to jest po čemu se razlikuju? što je od toga istina? je li moguće vjerovati u oboje? Na ta se pitanja može odgovoriti definiranjem što je biblijski kreacionizam i kako utječe na naš temeljni sustav vjerovanja.

Važnost biblijskog stvaranja jest u tome što odgovara na osnovna pitanja u vezi ljudskog postojanja. 1. Kako smo došli ovdje? Odakle smo došli? 2. Zašto smo ovdje? Imamo li svrhu, i što je uzrok svih naših problema? Jesu li pitanja grijeha i spasenja važna? 3. Što se događa s nama kad umremo? Postoji li život nakon smrti? Knjiga Postanka je podloga za ostatak Biblije, u kojoj su odgovori na ova pitanja. Postanak se može usporediti s korijenom stabla, po tome što je učvršćeno za Pismo i daje mu svoju duhovnu životnu krv. Ako odrežete korijen od stabla, stablo umire. Ako izostavite Postanak, uklonili ste autoritativnu vrijednost cijelog Pisma.

Stih iz Postanka 1,1: „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ daje nam tri velike istine koje su temelj biblijskog kreacionizma i kršćanske vjere. Prvo, Bog je jedan. Ovo je u suprotnosti s politeizmom pogana i dualizmom moderne humanističke filozofije. Drugo, Bog je osoban i postoji izvan kreacije. Ovo je u suprotnosti s panteizmom, gdje se Boga prikazuje kao imanentnog, ali ne i transcendentnog. I posljednje, Bog je svemoguć i vječan. To je oprečno idolima kojima se ljudi klanjaju. Bog postoji oduvijek, sada i zauvijek – stvorio je sve što postoji ni iz čega po svojoj izrečenoj riječi. Ovo je odgovor na pitanje o počecima stvaranja, ali što je s našim drugim pitanjem, zašto smo ovdje?

Biblijski kreacionizam odgovara na pitanje o stanju ljudske vrste. Bavi se uzrokom pada čovjeka, ali nam također daje nadu u otkupljenje. Važno je razumjeti da smo ujedinjeni u jednom čovjeku, Adamu – doslovnoj, stvarnoj, živoj osobi. Ako Adam nije doslovna osoba, onda nemamo prihvatljivo objašnjenje kako je grijeh ušao na svijet. Ako čovječanstvo, po Adamu, nije ispalo iz milosti, onda čovječanstvo ne može biti spašeno milošću po Isusu Kristu. Prva Korinćanima 15,22 kaže: „Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni“ (VB). Ova usporedba – Adama kao glave palog čovječanstva i Krista kao glave otkupljenog čovječanstva – važna je za razumijevanje spasenja. „Dakle, kako prijestupom jednoga na sve ljude dođe osuda, tako i pravednošću Jednoga na sve ljude dođe opravdanje života. Jer kao što neposluhom jednoga čovjeka mnogi postadoše grješnici, tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici“ (Rimljanima 5,18-19 VB).

Na biblijski kreacionizam moramo gledati kao osnovu našeg sustava vrijednosti. Priča o stvaranju mora biti činjenična, a ne samo priča, jer ako je izmišljena, onda su vrijednosti koje daje nerazumljive, podložne promjenama kako čovjek „evoluira“, i stoga nisu valjane. Temelj sukoba između znanosti i vjere (osobito kršćanstva) jest pretpostavka da je znanost činjenica, a vjera filozofija. Kad bi to bila istina, naše bi kršćanske vrijednosti bile samo to – vrijednosti za kršćane, bez ikakvog značaja u sekularnom svijetu.

Posljednje važno pitanje za čovječanstvo jest što se događa s nama kad umremo? Ako je čovjek samo dio nastalog svemira i vraća se u zemaljski prah kad umre, to bi značilo da nemamo dušu, odnosno duh, a ovaj je život sve što postoji. Ovo nam vjerovanje daje samo jednu svrhu u životu: slijediti plan evolucije – preživljavanje najjačih. S druge strane, kršćanstvo nam predstavlja moralni zakon koji je utemeljilo transcendentno, nadnaravno Biće. Božja moralnost uspostavlja nepromjenjivi standard, koji ne samo da nas osobno potiče na bolji život nego nas također uči kako voljeti druge i konačno donijeti slavu našem Stvoritelju. Ovaj je standard prikazan kroz Kristov primjer. Kroz Njegov život, smrt i uskrsnuće pronalazimo svrhu u ovom životu i nadu u budući život s Bogom na nebesima.

Biblijski kreacionizam je važan, jer je to jedini sustav koji odgovara na temeljna pitanja o životu i daje nam važnost veću od nas samih. Svim kršćanima bi trebalo biti jasno da su kreacionizam i evolucija međusobno isključivi i da stoje u suprotnosti jedno s drugim. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je biblijski kreacionizam toliko važan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries