settings icon
share icon
Pitanje

Što je biblijska tipologija?

Odgovor


Tipologija je posebna vrsta simbolike. (Simbol je nešto što predstavlja nešto drugo.) Tip možemo definirati kao „proročki simbol", jer su svi tipovi reprezentacije nečega, ali budućeg. Točnije, tip u Svetom pismu je osoba ili predmet u Starom zavjetu koji naviješta osobu ili predmet u Novom zavjetu. Na primjer, potop iz Noinog doba (Postanak 6-7) koristi se kao tip krštenja u 1. Petrovoj 3,20-21. Riječ za tip koju Petar koristi je protulik.

Kada kažemo da je netko tip Krista, govorimo da se osoba u Starom zavjetu ponaša na način koji odgovara Isusovom karakteru ili djelovanju u Novom zavjetu. Kada kažemo da je nešto „tipično" za Krista, govorimo da se predmet ili događaj u Starom zavjetu može promatrati kao predstavnik neke Isusove osobine.

Samo Pismo identificira nekoliko starozavjetnih događaja kao tipove Kristovog otkupljenja, uključujući Šator, žrtveni sustav i Pashu. Starozavjetni šator identificira se kao tip u Hebrejima 9,8-9: „Prvi Šator… On je predslika za sadašnje vrijeme." Ulazak velikog svećenika u najsvetije mjesto jednom godišnje pretkazao je posredovanje Krista, našeg Velikog svećenika. Kasnije se za zastor šatora kaže da je tip Krista (Hebrejima 10,19-20) jer je Njegovo tijelo bilo razderano (kao što je bio zastor kada je razapet) kako bi osigurao ulazak u Božju prisutnost onima koji su pokriveni Njegovom žrtvom.

Cijeli se žrtveni sustav promatra kao tip u Hebrejima 9,19-26. Predmeti „prvog zavjeta" bili su posvećeni krvlju žrtve; ovi se predmeti nazivaju „čiste slike onoga što je na nebesima" i „protulik one istinske" (stihovi 23-24). Ovaj odlomak uči da starozavjetne žrtve tipiziraju Kristovu konačnu žrtvu za grijehe svijeta. Pasha je također tip Krista prema 1. Korinćanima 5,7: „Jer je i pasha naša, Krist, za nas žrtvovana." Otkrivanje točno onoga što nas događaji Pashe uče o Kristu je bogata i zahvalna studija.

Trebamo istaknuti razliku između ilustracije i tipa. Tip se uvijek identificira kao takav u Novom zavjetu. Kad biblijski učenik pronalazi povezanost između priče iz Starog zavjeta i Kristova života, jednostavno pronalazi ilustracije, a ne tipove. Drugim riječima, tipologiju određuje Sveto pismo. Duh Sveti nadahnuo je uporabu tipova; ilustracije i analogije rezultat su čovjekove studije. Na primjer, mnogi ljudi vide paralele između Josipa (Postanak 37-45) i Isusa. Poniženje i naknadno proslavljanje Josipa odgovaraju Kristovoj smrti i uskrsnuću. Međutim, Novi zavjet nikada ne koristi Josipa kao Kristov uzor; stoga se Josipova priča ispravno naziva ilustracijom, ali ne i tipom Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je biblijska tipologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries