settings icon
share icon
Pitanje

Što je biblijska teologija?

Odgovor


Biblijska teologija je proučavanje nauka Biblije, raspoređeno prema njihovoj kronologiji i povijesnoj pozadini. Nasuprot sustavnoj teologiji koja kategorizira doktrinu prema određenim temama, biblijska teologija pokazuje otvaranje Božjeg otkrivenja kako napreduje kroz povijest. Biblijska teologija može nastojati izolirati i izraziti teološka učenja određenog dijela Svetog pisma, poput teologije Petoknjižja (prvih pet knjiga Starog zavjeta) ili teologije sadržane u Ivanovim spisima itd. Ili se može usredotočiti na određeno razdoblje, poput teologije godina ujedinjenog kraljevstva. Druga grana biblijske teologije može proučavati određeni motiv ili temu u Bibliji: na primjer, studija „ostatka" mogla bi otkriti kako se taj motiv uvodi i razvija kroz cijelo Pismo.

Mnogi pripisuju zasluge J. P. Gableru, njemačkom bibličaru, koji je započeo polje biblijske teologije. Tijekom inauguracije kao profesora 1787. godine, Gabler je pozvao na oštru razliku između dogmatske (sustavne ili doktrinarne) teologije i biblijske teologije. Za Gablera biblijska teologija mora biti strogo povijesno proučavanje onoga što se vjerovalo i podučavalo u različitim razdobljima biblijske povijesti, neovisno o modernim denominacijskim, doktrinarnim, filozofskim ili kulturnim pitanjima. Općenito, načela koja je zagovarao Gabler bila su ispravna i on je utjecao na razvoj biblijske teologije još mnogo godina koje su slijedile.

Međutim, treba napomenuti da ne postoji takvo što kao što je proučavanje Biblije s potpunom objektivnošću. Svaki tumač donosi određene pretpostavke zadatku. Ove pristranosti imaju značajan utjecaj na proces tumačenja Svetoga pisma. Kao rezultat, polje biblijske teologije provjerava se sa svakim zamislivim mišljenjem i varijacijama onoga što Biblija uči. Biblijska teologija potpuno ovisi o hermeneutičkoj teologiji. Metode korištene za tumačenje Biblije od presudne su važnosti za biblijsku teologiju. Nečija biblijska teologija ne može biti bolja od metoda koje koristi za tumačenje Biblije.

Ovo je osnovna razlika između sustavne i biblijske teologije: sustavna teologija pita: „Što Biblija u cjelini kaže o anđelima?", a zatim ispituje svaki odlomak koji se tiče anđeoskih bića, izvodi zaključke i organizira sve informacije u cjelovitu istinu koja se zove „angelologija". Konačni proizvod je od Postanka do Otkrivenja cjelokupna Božja objavljena istina na ovu temu.

Biblijska teologija pita: „Kako se razvijalo naše razumijevanje anđela kroz biblijsku povijest?", a zatim započinje učenjem Petoknjižja o anđelima i prati Božje progresivno otkrivenje o tim bićima kroz čitavo Pismo. Uz to, biblijski teolog izvodi zaključke da se mišljenje ljudi o anđelima možda mijenjalo kako se istina sve više otkrivala. Zaključak takve studije je, naravno, razumijevanje onoga što Biblija ima reći o anđelima, ali to znanje stavlja i u kontekst „veće slike" čitavog Božjeg otkrivenja. Biblijska teologija nam pomaže da Bibliju vidimo kao jedinstvenu cjelinu, a ne kao skup nepovezanih doktrinarnih točaka.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je biblijska teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries