settings icon
share icon
Pitanje

Što je biblijska numerologija?

Odgovor


Biblijska numerologija je nauka o brojevima u Bibliji. Dva broja koja se najčešće ponavljaju u Bibliji su 7 i 40. Broj 7 označava cjelovitost ili savršenstvo (Postanak 7,2-4; Otkrivenje 1,20). Taj broj se često naziva „Božji broj“, budući da je On jedini savršen i kompletan (Otkrivenje 4,5; 5,1. 5-6). Broj 3 se također smatra brojem božanskog savršenstva: trojstvo se sastoji od Oca, Sina i Duha Svetoga.

Broj 40 često se shvaća kao „broj testa ili kušnje“. Primjerice, Izraelci su lutali 40 godina (Ponovljeni zakon 8,2-5); Mojsije je bio na gori 40 dana (Izlazak 24,18); Jona je upozoravao da će na Ninivu pasti osuda nakon 40 dana (Jona 3,4); Isus je bio kušan 40 dana (Matej 4,2); 40 dana je prošlo između Isusovog uskrsnuća i uzašašća (Djela 1,3). Još jedan broj koji se ponavlja u Bibliji jest 4, a to je broj stvaranja: sjever, jug, istok, zapad; četiri godišnja doba. Broj 6 se smatra brojem čovjeka: čovjek je stvoren 6. dan; čovjek radi samo 6 dana. Još jedan primjer biblijskog korištenja broja koji nešto označava jest Otkrivenje, 13. poglavlje, koje kaže da je broj Antikrista 666.

O tome imaju li ili nemaju brojevi stvarno značenje još uvijek je tema rasprave. Izgleda da Biblija definitivno koristi brojeve po određenim obrascima ili kako bi podučila duhovnu istinu. Međutim, mnogo ljudi previše važnosti stavlja na „biblijsku numerologiju“, pokušavajući pronaći posebno značenje iza svakog broja u Bibliji. Broj u Bibliji često je jednostavno broj. Bog nas ne poziva da tražimo tajna značenja, skrivene poruke ili šifre u Bibliji. U Svetom pismu postoji više nego dovoljno jednostavne istine koja može zadovoljiti sve naše potrebe i učiniti da budemo „potpuni, opremljeni za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je biblijska numerologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries